Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Povestea siamezilor care a șocat o lume întreagă. Au avut 21 de copii cu două surori, iar unul dintre ei a decedat de spaimă

Dacă nu ați auzit niciodată de Chang și Eng Bunker, pregătiți-vă să citiți o poveste de neuitat.    

Chang și Eng, siamezi, nu numai că au avut 21 de copii împreună cu două surori, dar au fost și artiști celebri care au performat în teatrele din America și Marea Britanie, uimind audiențele, înainte de a deveni proprietari de plantații și deținători de sclavi.

Ei au murit acum exact 150 de ani, în 1874, conform Daily Star.

Viața timpurie

Chang și Eng s-au născut din părinți chinezi în Siam (acum Thailanda) și erau uniți prin stern. Mama lor i-a încurajat să ducă o viață cât mai normală, permițându-le să alerge, să înoate și să navigheze cu barca, lucruri necesare când au fost prezentati regelui Siamului.

În copilărie, frații ajutau la vânzarea ouălor de rață ale familiei. Totul s-a schimbat când, în 1824, omul de afaceri scoțian Robert Hunter a realizat potențialul financiar pe care îl aveau siamezii și i-a convins să părăsească Siamul, după ce regele a fost mituit cu un telescop și o dansatoare, iar mama lor a primit echivalentul a 300 de lire sterline.

Citește și
operatie
Frați siamezi uniți în zona craniului, despărțiți printr-o operație care a durat 33 de ore | FOTO

Faima și averea

Gemenii își distrau publicul făcând salturi și acrobații, iar spectacolele lor speciale, uneori implicând căratul unui bărbat, durau patru ore pe zi. Plătiți generos, Chang și Eng au ajuns și în Marea Britanie, unde medicii uimiți au dezbătut posibilitatea separării lor.

După mai multe spectacole, gemenii s-au întors în America în 1831, s-au despărțit de Hunter și și-au început propriile spectacole, solicitând mai mult respect și răspunzând întrebărilor publicului.

Așezarea la casa lor

Obosiți de a fi mereu în atenția publicului, frații Bunker s-au stabilit în Carolina de Nord, unde și-au schimbat numele de familie. Au devenit cetățeni americani și au cumpărat 200 de acri de plantație, angajând zeci de sclavi. Ironia sorții, au fost vânduți de mama lor ca sclavi cu doar 15 ani înainte.

Cu toate că erau uniți prin stern, frații aveau o slabiciune pentru femeile atractive. La 31 de ani, i-au scris lui Robert Hunter: „Ne distrăm destul de bine, dar încă nu ne-am căsătorit. Dar facem curte rapid și dacă găsim niște soții drăguțe, te vom anunța”.

Au ajuns să se căsătorească cu Adelaide și Sarah Yates, fiicele unui fermier vecin. Surorile dormeau de fiecare parte a lor într-un pat imens, și împreună au avut 21 de copii – Chang cu Adelaide 10 și Eng cu Sarah 11.

Ultimii ani din viață

Mulți dintre sclavii lor erau sub vârsta de șapte ani, iar asocierea lor cu Confederația în timpul Războiului Civil American a afectat grav moștenirea lor.

După război, au pierdut sclavii și au fost nevoiți să revină pe scenă, călătorind chiar până în Marea Britanie și Rusia.

Chang, care suferise anterior un accident vascular cerebral, a decedat în somn la vârsta de 62 de ani, în ianuarie 1874. Acest lucru a însemnat, inevitabil, și sfârșitul apropiat pentru Eng, care a decedat la două ore după fratele său.

Autopsia a concluzionat că Chang a murit din cauza unui cheag cerebral, în timp ce Eng ar fi decedat de frică după ce a descoperit că fratele său a murit.

Ei au deținut recordul pentru cei mai longevivi siamezi până când Ronnie și Donnie Gaylon au trăit până la vârsta de 68 de ani, decedând în 2020.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult