Povestea dramatică din spatele uciderii unei românce, în Italia. Cine e de fapt criminalul
Galerie foto
Mihaela Apostolides, o româncă de 44 de ani care trăia de 15 ani în Italia, a fost împușcată cu patru focuri de armă de italianul Francesco Borgheresi, militar de profesie, angajat la Institutul de cartografiere din Firenze.
Bărbatul a povestit că a mers la cumpărături cu românca, pentru prima dată după două luni de izolare, însă, în momentul în care s-au întors la mașină, cei doi s-ar fi certat.
"Am făcut cumpărăturile împreună, apoi ne-am certat în mașină. Eram împreună, însă nu mai suportam, mi-a cerut foarte mulți bani în timpul izolării", a declarat criminalul, în fața anchetatorilor.
Povestea dramatică din spatele crimei
Corriere della Sera scrie că Francesco Borgheresi s-a născut în anul 1978, în cadrul comunității „Il Forteto”, creată de un italian, denumit "Profetul", și în care timp de zeci de ani ar fi avut loc abuzuri și violențe asupra unor copii minori, ce fuseseră încredințați acestei comunitări de către instanțele din Italia.
„Il Forteto”, o comunitate ce semăna mai mult a sectă, a fost creată în anii '70, de către Rodolfo Fiesoli, cunoscut sub numele de „Profetul” și a lui Luigi Goffredi, ideologul proiectului.
Cei doi erau adepții unei noi forme de familie, așa numită familie funcțională, care nu se baza pe legăturile de sânge văzute ca fiind dăunătoare creșterii și dezvoltării individului. Zeci de oameni trăiau într-o comunitate separată de restul lumii, în care, în cei 40 de ani de existență, ar fi fost agresați și supuși unor violențe peste 80 de minori, încredințați acestei comunități de un judecător italian, în ciuda acuzațiilor aduse celor doi inițiatori și a proceselor intentate de-a lungul timpului.
Este vorba despre copii cu un trecut familial dificil, cu dizabilități fizice și psihice sau care fuseseră abuzați sexual.
Potrivit sursei citate, în comunitatea respectivă heterosexualitatea era percepută ca o eroare și homosexualitatea, în schimb, ca un act al „iubirii pure”, deoarece nu se asocia actului creator, văzut ca un „păcat”.
Deși fondatorii Rodolfo Fiesoli și Luigi Goffredi au fost arestați prima dată în 1978, fiind acuzați de abuzuri comise asupra minorilor, ei fiind condamnați definitiv în 1985 la câțiva ani de închisoare, un judecător italian a continuat să încredințeze copii acestei comunități, până în 2011, când statul italian a închis acest cult.
Criminalul a locuit până la 20 de ani în această comunitate, el nefiind un copil încredințat de stat, ci fiul uneia dintre susținătoarele acestei secte. El ar fi reușit să plece din acea comunitate în 1998, când s-a înrolat în armată.
În 2017, el a făcut parte dintr-o delegația a victimelor acestei comunități, primită de Papa Francisc.
Despre soarta lui Borgheresi a vorbit, pentru sursa citată, și parlamentarul italian Stefano Mugnai (Forza Italia).
"Francesco a povestit, în fața unei comisii, cum a fost respins de propria mamă, care credea nu credea în familia tradițională, și cum a reușit să plece din acea comunitate. El a reușit să scape din Forteto, fizic vorbind, dar nimeni nu poate fugi de propria poveste. Ceea ce a făcut el, faptul că a ucis-o pe acea femeie, este oribil. Ancheta va face lumină în acest caz. Iar dacă, așa cum pare evident, Borgheresi este responsabil, el trebuie să plătească până la final. Dar cum să nu ne gândim că ceea ce s-a întâmplat ieri, în Cunei, a început să prindă formă în anii ’70 in Mugello, în Forteto?", a declarat parlamentarul italian.