Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Povestea copilului evreu, părăsit de mamă pentru a se putea salva. Ce s-a întâmplat cu el

Kurt avea 14 ani când a fost părăsit de mamă și lăsat pe mâna naziștilor. Temându-se pentru viața ei, mama lui evreică, care îl creștea singură, a fugit din fața naziștilor care ocupau Viena și a luat trenul spre Marea Britanie, lăsându-l în urmă.

Totul s-a întâmplat în anul 1939, iar povestea lui poate fi spusă pentru prima dată, după ce au fost descoperite mai multe scrisori.

Este mijlocul lunii martie, iar Kurt și mama lui Hedwig se află pe peronul unei gări așteptând trenul. Destinația este Marea Britanie, pentru a scăpa de persecuțiile în masă făcute de naziști în Austria. Trenuri întregi au luat în acea perioadă în special copii pentru a-i scăpa de teroare și a le salva viața. Mai multe familii au fost atunci destrămate.

Cei doi își iau rămas bun, însă nu Kurt este cel care va scăpa de teroarea naziștilor, ci mama lui. Acesta este începutul unei povești dramatice și schimbul de scrisori dintre cei doi. Mama sa s-a instalat în orașul englezesc Market Harborough, acolo unde a început să lucreze ca menajeră în casa unei familii.

40 de scrisori au fost găsite în Marea Britanie dintre cei doi, iar din conținutul lor reiese că ei nu sperau nicicum la o reuniune. Vorbesc despre singurătatea lui Kurt și de jignirile la care era supus din cauza originilor sale evreiești. Sunt descrise condițiile inimaginabile în care băiatul a trăit și eventualele sale încercări de a scăpa.

Citește și
Renia Spiegel
Jurnalul unei adolescente evreice ucisă de naziști, făcut public la 76 de ani de la moartea ei. ”Vreau să trăiesc”

”Am rămas ruinat ieri și foarte trist pentru că am pierdut pe toată lumea și nimeni nu-mi poartă de grijă. Apartamentul nostru este pierdut. Și tu și cărțile mele de care eram atât de mândru”, i-a scris Kurt mamei sale, potrivit BBC

Cei doi locuiau chiar în centrul Vienei, un cartier cunoscut ca fiind unul evreiesc, acolo unde trăiau aproape toție evreii din Austria.

Fiul lui Kurt povestește că tatăl lui îi spunea că evreii erau atât de umiliți, încât erau obligați să spele străzile. Casele și sinagogele lor au fost distruse.

Peste 6000 de evrei au fost arestați și trimiși apoi în lagărele de concentrare. Aproximativ 60.000 de evrei din Austria au fost deportați și uciși până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Ceilalți, în jur de 120000, au reușit să scape sau să supraviețuiască terorii naziste, printre care Hedwig și Kurt. Ei au refuzat mereu să vorbească despre experiențele trăite în vremea războiului, povestește fiul lui Kurt.

Kurt nu i-a reproșat nici măcar o clipă mamei sale că a fost cea care a plecat prima din fața invaziei naziștilor, ba chiar încerca să o consoleze: ”Nu fi supărată, te voi urma în câteva luni”, scria Kurt.

Kurt a scăpat de exterminarea naziștilor, având noroc că bunicii paterni nu erau evrei, tatăl său fiind britanic, astfel a scăpat de exterminarea din cauza etniei. Nu același noroc l-au avut și colegii de școală. Astfel, decizia mamei de a-l părăsi nu a fost chiar atât de crudă, ci pentru a fi salvate viețile amândurora.

În tot acest timp, Kurt a fost nevoit să-și ascundă originile și locul în care mama lui se ascundea. Mai ales că învățătoarea lui era nazistă. Mai mult, încerca constant să-și convingă tatăl să-i permită plecarea, pentru a se reuni cu mama lui, cu care nu avea o relație foarte bună. 

”Aș face orice să părăsesc Viena, unde sunt absolut singur și abandonat și nimeni nu îmi poartă grija. Este cel mai groazni lucru pentru mine. Ține-mă aproape de inima ta și gândește-te des la mine. Dar îți spun, dacă până în septrembrie nu sunt cu tine, voi pleca singur, pentru că nu mai pot îndura”, îi scria Kurt mamei sale.

După grele încercări, Kurt și mama sa au reușit să se reunească în 1939. 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult