Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Povestea bărbatului care ține în casă obiecte radioactive găsite la Cernobîl. Ce face cu ele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Succesul serialului despre catastrofa de la Cernobîl a atras atenţia publicului din lumea întreagă asupra tragediei din aprilie 1986 din fosta Uniune Sovietică.

La peste trei decenii de la explozia reactorului centralei nucleare, un lituanian a decis să arate publicului obiecte pe care chiar el le-a adunat din localităţile afectate, inclusiv din Pripyat.

Mai mult, lituanianul susţine că are chiar o bucată de grafit, desprinsă din reactorul nuclear şi care, teoretic, ar trebui să fie încă radioactivă.

Lituanianul a făcut mai multe călătorii în localităţile din apropierea centralei nucleare, părăsite în grabă după explozia din 26 aprilie 1986 şi a adunat diverse obiecte. El a strâns truse de prim-ajutor, aparate de măsurat radiaţiile, ziare, documente oficiale sau scrisori lăsate în cutiile poştale.

Sarūnas Jasiukevičius, organizatorul expoziţiei: „Aici sunt un ziar şi o scrisoare dintr-o cutie poştală din Pripyat, datate 26 aprilie 1986. Ziarul l-am găsit într-o cutie poştală de unde nu-l luase nimeni. Iar adresa de pe scrisoare este cartierul Kiev, apartamentul numărul 5. Un lucru autentic."

Citește și
Ce au observat experții în cazul ”sarcofagului” de la Cernobîl, menit rețină radiațiile - 2
Ce au observat experții la ”sarcofagul” inițial de la Cernobîl. FOTO

Vizitatorii pot chiar proba un costum de protecţie folosit de către echipele de intervenţie la locul dezastrului. Însă cel mai controversat obiect al expoziţiei este acest bloc de grafit, care ar fi sărit din reactorul nuclear în momentul exploziei.

Sarūnas Jasiukevičius, organizatorul expoziţiei: „A existat o ştire potrivit căreia blocul de grafit de la reactorul din Cernobîl poate fi cumpărat pe eBay. Vânzătorul ar fi în Lituania, dar nimeni nu a aflat unde este blocul. Iată-l, acesta e. Aici este blocul de grafit al reactorului. "

În tragedia nucleară de la Cernobîl au murit, iniţial, aproape 100 de persoane, însă numărul victimelor a crescut în anii următori la peste patru mii, din cauza bolilor provocate de expunerea la radiaţii.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult