Portretul „Shot Sage Blue Marilyn” de Andy Warhol, vândut pentru 195 de milioane de dolari, stabileşte un nou record
Your browser doesn't support HTML5 video.
Lucrarea din 1964 - acrilic şi serigrafie de 101 cm - a fost vândută la Christie’s din New York pentru 195 de milioane de dolari, a anunţat casa de licitaţii. Cumpărătorul, care a fost prezent la licitaţie, a fost Larry Gagosian.
Anterior, recordul vânzărilor la licitaţie pentru un tablou din secolul al XX-lea a fost de 179,4 milioane de dolari pentru „Les Femmes d’Alger (Versiunea O)” de Pablo Picasso, care a fost vândut la Christie’s în mai 2015.
„Shot Sage Blue Marilyn” face parte dintr-o serie de cinci picturi, dintre care patru sunt denumite „Shot Marilyns”.
Înainte de vânzare, s-a estimat că se va vinde „în jur de 200 de milioane de dolari”, a declarat Johanna Flaum, şefa departamentului de artă postbelică şi contemporană la Christie’s - ceea ce înseamnă că tabloul a stabilit, de asemenea, un record ca cea mai mare estimare înainte de licitaţie opera de artă, de orice perioadă, până în prezent. Estimarea depăşeşte „Salvator Mundi” al lui Leonardo da Vinci, care a fost calculat să se vândă cu 100 de milioane de dolari înainte de vânzarea Christie’s din noiembrie 2017. (A ajuns să coste 450 de milioane de dolari).
„Shot Sage Blue Marilyn” este una dintre cele mai semnificative imagini ale lui Warhol cu Monroe, o emblemă în opera sa şi o piatră de temelie a artei pop.
Warhol nu a întâlnit-o niciodată pe Monroe în persoană, dar a început să-i picteze imaginea de zeci de ori după ce ea a murit din cauza unei supradoze în 1962. „Gold Marilyn Monroe” (1962) este acum expusă la Muzeul de Artă Modernă din New York; „Dipticul Marilyn” (1962) de 50 de imagini, expusă la Tate Modern din Londra; şi „Marilyn (Reversal Series)”, mai multe serigrafii produse între 1979-1986, în care valorile de ton din lucrări sunt inversate, precum un negativ fotografic, printre altele.
În 1964, Warhol a pictat cinci lucrări Monroe - „Shot Sage Blue Marilyn” a fost una dintre ele - folosind o tehnică precisă, dar laborioasă, care a rezultat într-o serigrafie deosebit de frumoasă şi aliniată.
Lucrarea a fost oferită spre vânzare de Fundaţia Thomas şi Doris Ammann, o nouă organizaţie de caritate formată după ce Doris Ammann a murit anul trecut. Peste 100 de lucrări din colecţia lor privată sunt vândute în timpul a două licitaţii (a doua va fi pe 13 mai). Toate încasările din ambele vânzări vor merge către activităţile fundaţiei dedicate asistenţei medicale şi educaţiei pentru copiii defavorizaţi la nivel internaţional.