Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pompeo: "Sunt mari şanse ca Iranul să atace". Ce replică pregătesc Statele Unite

Your browser doesn't support HTML5 video.

Şeful diplomaţiei americane a reacţionat la ultimele avertismente transmise de Iran şi de Hezbollah privind represalii pentru moartea generalului Qassem Soleimani,

 

Secretarul american de stat Mike Pompeo a admis duminică faptul că este posibil ca trupele americane staţionate în Orientul Mijlociu să fie ţinta unor represalii ale Iranului pentru moartea generalului Qassem Soleimani, el asigurând însă că SUA vor respecta dreptul internaţional în orice acţiune împotriva Iranului, după declaraţia controversată a preşedintelui Donald Trump, care a spus că SUA ar putea răspunde prin lovirea a 52 de obiective iraniene, inclusiv situri culturale, consemnează AFP.

''Estimăm că sunt mari şanse ca Iranul să comită o greşeală şi să ia decizia de a ataca forţe ale noastre, militari ai noştri în Irak sau soldaţi în nord-estul Siriei. Iranul ar face o gravă greşeală dacă va ataca, dar noi ne pregătim '', a spus Pompeo la postul Fox News.

Generalul iranian Hossein Dehghan, consilier militar al ghidului suprem iranian, declarase anterior ediţiei iraniene a postului CNN că riposta Iranului pentru uciderea lui Soleimani ''va fi cu siguranţă militară şi împotriva instalaţiilor militare'' americane.

Citește și
armata irakiana
Parlamentul irakian a votat expulzarea trupelor americane din ţară. Reacţia SUA

Solicitat să comenteze această declaraţie, Pompeo a răspuns că Washingtonul se pregăteşte pentru ''mai multe feluri de răspuns''. El a evocat desfăşurarea anunţată a 3000-3500 de militari americani suplimentari în regiune şi consolidarea ''sistemelor de securitate cibernetice pentru a ne asigura că sunt cât mai bine pregătite''.

Întrebat despre rezoluţia prin care parlamentul de la Bagdad a cerut retragerea tuturor trupelor străine din Irak, susţinută de premierul irakian Adel Abdel Mahdi, Pompeo a amintit că acesta din urmă este prim-ministru demisionar, adăugând că acest premier se confruntă în plus cu ''ameninţări imense'' din partea liderilor iranieni.

Statele Unite au în prezent desfăşuraţi în Irak circa 5.200 de militari, oficial pentru ''a asista şi instrui'' armata irakiană şi pentru a preveni reafirmarea grupării jihadiste Statul Islamic. Efectivele militare americane în întreg Orientul Mijlociu ajung la circa 60.000 de militari. Dar coaliţia internaţională condusă de SUA a anunţat, tot duminică, suspendarea activităţilor de sprijin şi instrucţie pentru trupele irakiene, pentru a se concentra astfel pe protejarea bazelor din Irak unde se află personalul acestei coaliţii, baze care au fost frecvent atacate în ultima vreme şi sunt potenţiale ţinte ale unor represalii după uciderea generalului Soleimani.

Pe de altă parte, într-o altă declaraţie, acordată postului ABC, Pompeo a asigurat că SUA vor respecta ''dreptul internaţional'', precizare care vine după ce preşedintele Donald Trump a spus că SUA au stabilit o listă cu 52 de obiective iraniene - numărul americanilor luaţi ostatici în 1979 la ambasada americană din Teheran - care vor fi lovite în eventualitatea unor represalii iraniene, printre aceste obiective fiind şi situri cultural-istorice. Atât oficiali iranieni cât şi politicieni americani din cadrul opoziţiei democrate i-au atras însă atenţia că atacarea unor astfel de situri poate fi considerată crimă de război.

''Vom acţiona în cadrul legii'', a răspuns Pompeo, dar a refuzat să ofere alte detalii despre posibilele ţinte ale unei eventuale operaţiuni militare americane împotriva Iranului.

Acesta din urmă a promis răzbunare ''la momentul şi locul potrivit'' după uciderea într-un raid cu dronă pe aeroportul din Bagdad a generalului Qassem Soleimani, artizan al strategiei militare iraniene în Orientul Mijlociu. El conducea Forţa Quds, unitate specială din corpul Gardienilor Revoluţiei însărcinată cu operaţiunile externe. Pe seama lui SUA au pus atacuri soldate cu moartea a numeroşi militari americani în regiune.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult