Poluarea emisă de aragaze îmbolnăvește copiii de astm și crește riscul de deces la persoanele infectate cu Covid-19
În calitate de medic și epidemiolog la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor al SUA, T. Stephen Jones și-a petrecut cariera luptând cu amenințări majore la adresa sănătății publice în SUA și la nivel global, de la variolă la HIV și hepatită virală, scrie Quartz.
Dar abia după ce s-a pensionat, Jones a aflat despre riscul de sănătate larg răspândit, dar ignorant în majoritatea gospodăriilor din SUA: poluarea emisă de aparatele cu gaze naturale.
În timp ce mulți americani ar putea crede că bolile legate de gătitul și încălzirea interioară este o problemă limitată la bucătăriile pline de fum din lumea în curs de dezvoltare, aragazele și cuptoarele cu gaz natural găsite în milioane de bucătării din SUA pot produce o serie de substanțe dăunătoare sănătății, poluanți precum particule în suspensie (PM), dioxid de azot (NO2), monoxid de carbon (CO) și formaldehidă.
În ultimele patru decenii, cercetătorii au acumulat un număr mare de dovezi științifice care leagă utilizarea aparatelor cu gaz, în special pentru gătit, cu un risc mai mare pentru o serie de probleme respiratorii și boli.
„Nu există nicio îndoială că aceasta a fost o problemă neglijată”, a spus Jones, care s-a bazat pe lecțiile din lunga sa carieră în epidemiologia sănătății publice și în prevenirea bolilor, pentru a trage un semnal de alarmă.
Primul pas, a spus el, este „să anunți oamenii care sunt riscurile - mai ales atunci când pot fi riscuri substanțiale care pun viața în pericol și care pot ucide copiii”.
Risc de astm mai mare cu 42% pentru copiii din casele cu aragaz
Unul dintre cele mai clare semnale care apar în literatura științifică este legătura dintre gătitul cu gaze și astmul copilăriei - o boală suferită de persoanele de culoare și grupurile cu venituri mai mici în proporție mult mai mare decât restul populației.
O meta-analiză din 2013 a 41 de studii a constatat că copiii care locuiesc în case cu sobe cu gaz au un risc cu 42% mai mare de a suferi simptome de astm și, pe parcursul vieții, au o creștere cu 24% a riscului de a fi diagnosticați cu astm.
Acest studiu a confirmat, la rândul său, ceea ce a constatat o meta-analiză din 1992: copiii expuși la niveluri mai ridicate de NO2 din interior (cu o creștere „comparabilă cu creșterea rezultată din expunerea la o sobă cu gaz”) au avut un risc crescut de boli respiratorii.
Mai recent, un studiu din 2018 realizat de Universitatea din Queensland a constatat că în Australia, unde 38% din gospodării se bazează pe sobe cu gaz pentru gătit, mai mult de 12% din povara totală a astmului în copilărie era atribuită utilizării lor.
Expunerea la NO2 agravează pericolele Covid-19
Între timp, noi descoperiri îngrijorătoare sugerează că expunerea la NO2 - principalul poluant care al aparatelor cu gaz - ar putea agrava pericolele Covid-19 în comunitățile care prezintă deja un risc mai mare de infectare și de moarte din cauza acestei boli.
Un studiu recent al Universității Emory a examinat datele mortalității Covid-19 în mai mult de 3.000 de regiuni din SUA și a constatat că expunerea pe termen lung la NO2 a fost corelată cu un risc mai mare de deces din cauza Covid-19 - și că NO2 părea a fi mai periculos decât particulele în suspensie.
Oameni de știință și experți în sănătate publică insistă acum asupra faptului că o supraveghere mai bună și mai strictă a arderii gazelor în interior - o amenințare pentru sănătate care se ascunde la vedere de zeci de ani, spun ei - nu mai poate fi ignorată.
„Este fundamental și imperativ. Ar trebui să ne urcăm pe acoperișuri și să strigăm despre asta", spune Jones.
Dovezile cumulative au fost suficiente pentru ca venerabilul New England Journal of Medicine să publice un editorial în ianuarie, recomandând ca „aparatele noi pe gaz să fie scoase de pe piață”.
În ciuda unor astfel de apeluri - și în ciuda dovezilor convingătoare că aparatele cu gaz pot produce niveluri de poluare a aerului în interiorul caselor care ar fi ilegale în aer liber în SUA - calitatea aerului interior rămâne în totalitate nereglementată în SUA astăzi, iar aparatele pe gaz își păstrează în mare măsură reputația fabricată în industrie ca fiind "curate".