Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Polonia cumpără doi sateliți francezi și va avea acces la rețea. Pot fi folosiți în scop civil și militar

Doi sateliți francezi vor fi folosiți de Polonia, atât în scop civil, cât și militar. Contractul cu firma Airbus va fi implementat până în anul 2027, iar Polonia va avea acces la întreaga constelație de sateliți francezi.

Polonia va dispune de doi sateliţi francezi de observare şi recunoaştere, precum şi de un centru terestru de analiză a datelor, au anunţat marţi la Varşovia miniştrii apărării francez şi polonez la o conferinţă de presă comună, transmit agenţiile AFP şi EFE, preluate de Agerpres.

Contractul, care urmează să fie implementat până în anul 2027, are ca obiect furnizarea a doi sateliți ''Pléiades Neo'' fabricate de compania Airbus Defence and Space, aceştia fiind sateliţi de rezoluţie foarte înaltă pentru observarea Terrei.

Valoarea contractului este de circa 500 de milioane de euro, potrivit cabinetului ministrului francez al apărării, Sébastien Lecornu.

„Începând din 2027 vom avea doi sateliţi în culorile Poloniei. Semnarea acestui acord pentru sateliţi va contribui semnificativ la îmbunătăţirea capacităţilor forţelor armate poloneze”, a spus ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, adăugând că noul sistem va putea fi folosit atât în scop militar cât şi civil.

Citește și
space x
Space X a lansat SWOT, primul satelit care inventariază toate suprafețele acoperite de apă de pe Terra. Scopul cercetării

Acest contract „contribuie la autonomia strategică a Poloniei în materie de observare şi evaluare a situaţiei'', a apreciat la rândul său Sébastien Lecornu, care a amintit pe de altă parte că spaţiul cosmic „este tot mai militarizat'' şi are astfel un impact major asupra operaţiunilor militare.

Sébastien Lecornu este primul ministru francez al apărării care vizitează Polonia după mai mult de şase ani, respectiv după ce guvernul polonez a anulat în 2016 un acord cadru privind achiziţia a 50 de elicoptere multirol Caracal produse tot de Airbus, decizie care a iritat Franţa.

După escala efectuată la Varşovia, ministrul Sébastien Lecornu este aşteptat miercuri la Kiev.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult