Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Polonia acuză Belarusul că vrea să provoace un incident major la frontieră, ”cu focuri de armă şi victime”

Autorităţile poloneze au acuzat, luni, puterea din Minsk că încearcă să declanşeze o confruntare majoră, după ce imagini postate pe social media au aratat sute de migranţi care se îndreaptă spre frontiera dintre Belarus şi Polonia, transmite Reuters.

Într-o înregistrare video distribuită de serviciul de blogging belarus NEXTA pot fi văzuţi migranţi cu rucsacuri şi îmbrăcaţi în haine de iarnă mergând pe marginea unei autostrăzi.

Alte imagini arată grupuri de migranţi pe marginea şoselei, escortaţi de bărbaţi înarmaţi şi îmbrăcaţi în uniforme kaki.

''Belarusul vrea să provoace un incident major, de preferat cu focuri de armă şi victime: potrivit relatărilor media, pregăteşte o provocare majoră lângă Kuznica Bialostocka şi va exista o tentativă la o trecere frontalieră masivă'', a declarat ministrul de externe adjunct Piotr Wawrzyk pentru postul public de radio polonez, potrivit Agerpres.

Ministrul de interne adjunct Maciej Wasik a scris pe Twitter că ''autorităţile poloneze sunt pregătite pentru orice scenariu''.

Citește și
Florin Citu
Cîțu: România a depășit Ungaria la PIB pe cap de locuitor și va depăși Polonia

Autorităţile belaruse au emis o declaraţie care confirmă că un grup mare de refugiaţi se deplasează de-a lungul autostrăzii către frontiera cu Polonia şi că Varşovia dă dovadă de o ''atitudine inumană''. Polonia afirmă că cel puţin şapte migranţi decedaţi au fost găsiţi de partea poloneză a frontierei, existând informaţii neconfirmate despre mai multe victime în Belarus.

 

Organizaţii umanitare acuză guvernul naţionalist al Poloniei de încălcarea dreptului internaţional de azil prin faptul că resping migranţii înapoi în Belarus în loc să accepte cererile lor de azil. Polonia susţine că acţiunile sale sunt legale.

Premierul Mateusz Morawiecki a scris pe Facebook că ''frontiera poloneză nu este doar o linie pe o hartă, ea este sacră şi pentru ea a fost vărsat sânge polonez''.

Uniunea Europeană îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Polonia, Lituania şi Letonia, pe de altă parte. Această creştere a avut loc în urma adoptării de către UE a unor sancţiuni împotriva Belarusului după abuzurile contra drepturilor omului şi alegerile prezidenţiale din august anul trecut, contestate vehement de opoziţia belarusă şi de Occident.

UE a adoptat noi sancţiuni economice contra Belarusului după ce autorităţile de la Minsk au forţat un avion al companiei aeriene low-cost irlandeze Ryanair să aterizeze pentru a putea aresta un disident aflat la bord. Ulterior, migranţi proveniţi mai ales din Irak, Congo şi Camerun au început să apară la graniţa Belarusului cu Lituania, iar apoi şi la frontierele cu Letonia şi Polonia.

Lituania a mobilizat soldaţi la frontiera cu Belarus  

Lituania a mobilizat soldaţi la frontiera cu Belarus pentru a se pregăti în faţa unui posibil flux de migranţi, a declarat luni ministrul de interne lituanian, Agne Bilotaite, transmite Reuters.

Guvernul va discuta de asemenea o eventuală declarare a stării de urgenţă în zona de graniţă cu Belarusul, a adăugat ea într-o conferinţă de presă.

Autorităţile lituaniene au refuzat să precizeze câţi soldaţi vor fi mobilizaţi şi unde anume vor fi desfăşuraţi, citând motive de securitate.

Mai devreme luni autorităţile poloneze au acuzat Minskul că încearcă să declanşeze o confruntare majoră, după ce imagini postate pe social media arată sute de migranţi care se îndreaptă spre frontiera dintre Belarus şi Polonia.

''Belarusul vrea să provoace un incident major, de preferat cu focuri de armă şi victime: potrivit relatărilor media, pregăteşte o provocare majoră lângă Kuznica Bialostocka şi va exista o tentativă la o trecere frontalieră masivă'', a declarat ministrul de externe adjunct Piotr Wawrzyk pentru postul public de radio polonez.

Uniunea Europeană îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Polonia, Lituania şi Letonia, pe de altă parte. Această creştere a avut loc în urma adoptării de către UE a unor sancţiuni împotriva Belarusului după abuzurile contra drepturilor omului şi alegerile prezidenţiale din august anul trecut, contestate vehement de opoziţia belarusă şi de Occident.

Toate cele trei state membre ale UE au ridicat la graniţă împrejmuiri de sârmă ghimpată pentru a-i opri pe migranţi, iar săptămâna trecută Lituania a început să instaleze primele tronsoane ale unui gard de oţel.

Peste 4.000 de migranţi au intrat în Lituania din Belarus anul acesta până în luna august, când autorităţile lituaniene au început să-i retrimită pe migranţi înapoi în Belarus. De atunci mai mult de 5.600 de migranţi au fost împiedicaţi să intre, inclusiv 2.300 în octombrie, potrivit serviciilor de protecţie a graniţelor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult