Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Poliția din Europa poate accesa datele de pe telefonele mobile. În ce situație va acționa

Înalta Curte de Casație și Justiție a Uniunii Europene a decis că poliția poate accesa datele de pe telefonul mobil pentru infracțiuni minore. Gestul a stârnit controverse.

Poliția europeană poate accesa datele de pe telefoanele persoanelor chiar și atunci când acestea nu sunt suspectate de infracțiuni grave, a decis vineri instanța supremă a UE.

„A considera că numai lupta împotriva infracțiunilor grave este de natură să justifice accesul la datele conținute într-un telefon mobil ar limita în mod nejustificat competențele de investigare ale autorităților competente”, a declarat instanța într-un comunicat de presă din această dimineață.

Caz controversat în Austria

O astfel de limitare a competențelor poliției ar însemna un „risc sporit de impunitate pentru infracțiunile penale”, a declarat instanța.

Judecătorii au decis că accesul la datele telefoanelor mobile trebuie să facă obiectul unei examinări prealabile de către o instanță cu autoritate independentă, cu excepția celor mai urgente cazuri.

Citește și
politist Germania
Anchetă internă în Inspectoratul de Poliţie Gorj, după ce un şef de post l-a agresat fizic pe unul dintre subalternii săi

Cazul provine din Austria, unde o persoană anonimă a dat în judecată poliția pentru confiscarea telefonului său după ce a primit un colet care conținea 85 de grame de canabis.

Organizația pentru drepturile digitale EDRi a declarat, într-o analiză a cazului publicată anul trecut, că datele de pe telefonul mobil sunt „deosebit de problematice, deoarece nu există nicio modalitate tehnică de a limita accesul poliției la o anumită informație de pe dispozitiv”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult