Modifica setarile cookie
Toate categoriile

"Pokemon", soldatul ucrainean care a distrus cu o lovitură imposibilă o rachetă rusească

Cu o armă învechită, de numai 2.000 de dolari, un soldat ucrainean a doborât o rachetă sofisticată de 13 milioane de dolari care se îndrepta spre Kiev.  

Această lovitură extraordinară a fost posibilă cu ajutorul unui grup de foști militari care sprijină armata ucraineană.

Pe 29 mai, în jurul orei 3:20 noaptea, un luptător ucrainean din Bucea cu indicativul „Pokemon” a distrus o rachetă lansată de ruși care se îndrepta spre Kiev, zburând pe deasupra copacilor. Teoretic, era o lovitură imposibilă.

Trupele Gărzii Naționale a Ucrainei folosesc un lansator de rachete sovietic, Igla-1, un model învechit care costă în jur de 2.000 de dolari.

Ținta era o rachetă rusească X-55/101, o armă de înaltă tehnologie care costă aproximativ 13 milioane de dolari, capabilă să zboare la altitudine foarte joasă, să-și schimbe singură direcția și să detoneze muniția (convențională sau nucleară) cu o precizie de câțiva metri de coordonatele selectate la lansare, scrie Kyiv Post.

Citește și
viktor orban
Gest sfidător făcut de Ungaria la adresa Ucrainei. Cum au prezentat maghiarii Crimeea într-un videoclip de pace | VIDEO

Șansele trăgătorului de Igla-1 contra unei rachete de croazieră care zbura cu 200 de metri pe secundă erau aproape inexistente.

În timp ce racheta se apropia, "Pokemon" a trebuit să-și pună repede lansatorul portabil pe umăr, să-l îndrepte în direcția corectă, să aștepte activarea sistemului de infraroșii pe rachetă, să spere că activarea durează suficient de mult pentru lansarea rachetei 9M313 și să facă toate astea înainte ca ținta să iasă din raza de cinci kilometri a lansatorului său.

Dacă se află la locul potrivit, stând undeva de-a lungul traiectoriei de zbor a rachetei, și știe din timp din ce direcție vine racheta, șansele soldatului ucrainean pot crește ușor, iar aici au intervenit voluntarii locali din Bucea. Fără ei, "Pokémon" n-ar fi putut face nimic.

Citește mai multe pe spotmedia.ro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult