Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Planul Robin Hood al Estoniei: Luați din Rusia pentru a da Ucrainei

Guvernul estoniei continuă cu o legislație care să îi permită să confiște bunurile rusești înghețate de sancțiuni și să folosească veniturile pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei, scrie Politico.

Într-una dintre primele mișcări de acest gen, guvernul din Tallinn vrea să folosească active rusești înghețate în Estonia în valoare de 20 de milioane de euro, aparținând persoanelor și entităților sancționate și speră că ar putea deschide calea pentru o acaparare mai largă a bogățiilor rusești pentru beneficiul țării invadate de Moscova.

„Intenția noastră este de a crea un precedent, de a încuraja alte țări și, cel mai important, de a încuraja, de asemenea, o soluție paneuropeană”, a declarat Urmas Reinsalu, ministrul de externe al țării, într-un interviu pentru Politico.

Liderii țărilor baltice și ai Poloniei le-au cerut colegilor lideri să avanseze lucrările privind acapararea de active rusești înaintea reuniunii liderilor UE de joi de la Bruxelles.

„Acele bunuri înghețate trebuie folosite cât mai curând posibil, nu putem aștepta până când războiul se încheie și se semnează un acord de pace”, au scris cei patru șefi de stat și de guvern într-o scrisoare văzută de Politico și adresată președintelui Consiliului European și prim-ministrului Suediei în rolul său de președinte al Consiliului UE.

Citește și
tun
Rusia amenință cu ”consecințe militare” pentru Europa și întreaga lume dacă Anglia trimite avioane în Ucraina

Țările Baltice, Polonia și Slovacia au cerut de multă vreme o preluare a activelor Rusiei, dar planurile lor ”Robin Hood” nu au reușit până acum să câștige de partea lor Franța, Germania sau SUA, din cauza protecției juridice de care se bucură proprietatea privată și publică în dreptul internațional.

„Vom reuși să adoptăm această legislație în deplină concordanță cu toate obligațiile internaționale”, a spus Reinsalu, adăugând că propunerea de lege va cere guvernului să ia o decizie privind confiscarea, să ofere proprietarului bunului posibilitatea de control judiciar și, de asemenea, să solicite modificări.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult