Planul de pace al lui Donald Trump pentru Ucraina este excelent ... ”pentru Rusia”, spun susținătorii Kievului

Vladimir Putin rade
Susținătorii Ucrainei din SUA au reacționat cu șoc și indignare la anunțul președintelui american Donald Trump că a vorbit cu liderul rus Vladimir Putin și că va "începe imediat negocierile" cu acesta cu privire la războiul din Ucraina.

Senatorul american Adam Schiff, un cunsocut critic al lui Trump, care a fost procuror principal în primul proces de punere sub acuzare al republicanului, l-a numit pe președinte "un mare negociator - pentru Kremlin."

"Astăzi, președintele Trump l-a sunat pe dușmanul nostru, Rusia, înainte de a-l suna pe aliatul nostru, Ucraina", a scris Schiff pe social media, potrivit Politico.eu.

"Între timp, secretarul său al apărării, a exclus un viitor pentru Ucraina în NATO și o restaurare a suveranității ucrainene asupra propriilor sale pământuri. Să nu ne ferim de cuvinte cu privire la ceea ce reprezintă acest lucru: o renunțare la interesele Ucrainei și ale noastre, chiar înainte de începerea negocierilor." - a mai spus oficialul american.

Trump a declarat că se așteaptă să-l vadă pe Putin în Arabia Saudită în "viitorul nu prea îndepărtat" pentru prima lor întâlnire de la inaugurarea mandatului său, luna trecută.

Citește și
tancuri, rusia
Experți militari: Rusia este capabilă să lupte în Ucraina încă un an, dar duce lipsă de tancuri

Șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, a transmis un comunicat de presă în numele grupului de națiuni Weimar + - care include Franța, Polonia, Germania, Spania, Italia și Regatul Unit, - în care subliniază faptul că "independența și integritatea teritorială a Ucrainei sunt necondiționate" odată cu începerea negocierilor de pace.

"Prioritatea noastră trebuie să fie acum consolidarea Ucrainei și furnizarea de garanții solide de securitate.", se mai arată în comunicat.

Marko Mihkelson, președintele Comisiei pentru afaceri externe a parlamentului estonian, a avertizat: "Astăzi ar putea intra în istorie ca o zi neagră pentru Europa", adăugând că este timpul ca liderii europeni "să ne luăm soarta în propriile mâini".

Reacția a venit după ce secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a cerut Ucrainei să renunțe la speranțele de a recuceri toate teritoriile ocupate de Rusia, catalogând revenirea la granițele de dinainte de 2014 drept un "obiectiv iluzoriu".

Trump a reiterat miercuri observațiile lui Hegseth, spunând reporterilor de la Casa Albă că este "puțin probabil" ca Kievul să își recupereze toate teritoriile.

Dar a adăugat: "O parte din ele se vor întoarce. Cred că unele dintre ele se vor întoarce, da."

Fostul ministru britanic de externe James Cleverly a criticat strategia de negociere a lui Trump: "Să începi o negociere prin a stabili la ce ar trebui să renunțe o parte nu este o mișcare puternică", a declarat parlamentarul. "Să dai impresia că invazia este profitabilă nu este o mișcare puternică. Regimurile ne urmăresc îndeaproape."

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afișat o atitudine curajoasă cu privire la conversațiile sale atât cu Trump, cât și cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, care a vizitat miercuri Kievul pentru a discuta despre un parteneriat economic Ucraina-SUA.

"Împreună cu SUA, ne trasăm următorii pași pentru a opri agresiunea rusă și a asigura o pace durabilă și fiabilă. Așa cum a spus președintele Trump, haideți să o facem", a declarat Zelenski, adăugând că cei doi lideri au convenit să rămână în contact și să planifice întâlniri viitoare.

Ulterior, în cursul zilei, Trump a refuzat să spună dacă Kievul ar trebui să aibă un rol egal în procesul de pace. "Este o întrebare interesantă", a spus el unui reporter. "Cred că ei [Ucraina] trebuie să facă pace”.

Remarcile sale au declanșat critici de ambele părți ale Atlanticului, susținătorii Kievului criticându-l pe președintele SUA pentru că pare să dea vina pe Ucraina pentru invazia la scară largă a teritoriului său de către Rusia.

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a făcut apel la "o pace justă" și la Ucraina și Europa pentru a fi la masa negocierilor cu SUA: "Tot ce avem nevoie este pace. O PACE JUSTĂ. Ucraina, Europa și Statele Unite ar trebui să lucreze împreună la acest lucru”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult