Plajele din Bali sunt „sufocate” de gunoaie. Autoritățile se luptă cu tone de deșeuri. GALERIE FOTO
Galerie foto
Autoritățile se luptă să țină pasul cu valul de gunoi de pe plajele din Kuta, Legian și Seminyak, unde s-au strâns aproximativ 90 de tone de gunoi în ultimele zile, transmite The Guardian.
„Am lucrat din greu pentru a curăța plajele, totuși gunoiul continuă să vină”, a declarat un reprezentant al unei agenții de mediu.
Acesta a mai adăugat că peste 30 de tone de gunoi au fost strânse vineri de pe plajele din Kuta, Legian și Seminyak, iar cantitatea s-a dublat, ajungând la la 60 de tone în ziua următoare.
Guvernul indonezian a lansat o strategie națională în aprilie 2020 pentru combaterea „crizei iminente” a deșeurilor de plastic, care afectează mediul marin și economia țării.
Denise Hardesty, cercetător la Agenția științifică guvernamentală a Australiei, CSIRO, a declarat că în prezent se colectează de pe plaje o „cantitate extraordinară” de plastic, iar situația se înrăutățește în fiecare an.
„Nu este nou și nu este deloc surprinzător și se întâmplă în fiecare an”, a declarat Denise Hardesty.
Hardesty a lucrat cu cercetători în domeniul poluării marine din Indonezia și este unul dintre experții care lucrează cu guvernul Indoneziei la planul său de acțiune.
Gunoaiele, cel mai probabil, nu au ajuns departe, a spus ea, și vor exista multe alte plaje din arhipelagul indonezian care vor avea o soartă similară.
Plajele din Bali sunt sufocate de gunoaie atunci când ploile musonice și vânturile suflă în fiecare an de la vest la est.
Plajele din întreaga lume au înregistrat o creștere a cantității deșeurilor, „dar în țările cu astfel de climat situația este mai gravă”.
Hardesty a adăugat că grupurile și indivizii din comunitate devin din ce în ce mai activi în încercarea de a reduce utilizarea materialelor plastice și că există o serie de abordări folosite pentru a rezolva problema.
CSIRO speră, de asemenea, să lanseze o nouă metodă în Indonezia, care utilizează camere la distanță și inteligență artificială pentru a urmări gunoiul și a identifica punctele fierbinți.
Gede Hendrawan, un expert din cadrul Universității Udayana din Bali, a declarat că o problemă majoră o reprezintă sistemele ineficiente de manipulare a gunoiului din Indonezia.
„Cea mai mare problemă este că manipularea gunoiului nu a fost eficientă în Indonezia. Bali tocmai a început să o reorganizeze, și Java la fel”, a spus el.
Guvernatorul Bali, Wayan Koster, a cerut acțiuni serioase pentru curățarea plajelor.
Peste un milion de australieni vizitează Bali în fiecare an, iar insula este, de asemenea, populară printre vizitatorii chinezi.
Mii de turiști ar fi vizitat Bali în această perioadă a anului, dar pandemia de coronavirus a oprit călătoriile în străinătate, iar numărul turiștilor este redus.
Mai mult, Indonezia și-a închis granițele timp de două săptămâni, începând cu 1 ianuarie, în încercarea de a opri răspândirea noii tulpini de coronavirus.
Vezi imaginile în Galeria Foto.