Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Piloţi moldoveni, ostatici la talibani de peste 2 ani. "Nu vedem nici soarele"

Situaţia controversată în Republica Moldova, după ce un politician a postat pe Facebook o înregistrare în care ar apărea doi piloţi luaţi ostatici în Afganistan cu 2 ani în urmă.

Cei doi piloţi au fost capturaţi de talibani în noiembrie 2015, în timp ce efectuau o misiune civilă în Afganistan la bordul unui elicopter. Un al treilea membru al echipajului a fost ucis. De atunci, autorităţile de la Chişinău nu au mai făcut niciun anunţ despre soarta lor – până când controversatul politician Renato Usatîi a postat mai multe filmuleţe pe Facebook.

În clipuri, Usatîi poartă un dialog cu cei doi, care se identifică şi dau mai multe detalii personale, cum ar fi că unul dintre ei a făcut şcoala de pilotaj la Braşov. Înregistrările ar fi fost făcute în decembrie 2017

„Aici se spune că nu credeţi că sunt în viaţă. Scumpii mei părinţi, iubita mea familie, eu sunt în viaţă, trăiesc şi până când mă ţin tare. Au trecut doi ani de când sunt închis, de când nu mi-am văzut familia, însă cu mintea, cu gândul sunt aproape de voi. Mă rog ca să fie bine, ca să fiu şi eu eliberat în viaţa împreună cu nenea Mişa să ne întoarcem cu bine acasă. Pentru cei care se vor uita la acest video şi care vor lua decizii în privinţa noastră, din suflet vă rog, vă implor, ajutaţi-ne”, spune unul dintre piloţi, Lionel Buruiană.

Citește și
Yazidi
Mărturia unui tată yazidit: „Am plătit 90.000 de dolari să-mi eliberez familia din mâinile jihadiștilor”

„De doi ani în minte stăm închişi, adresa nu o mai ţin minte. Cei care văd acest filmuleţ înseamnă că încă mai suntem în viaţă, suportam chinurile şi greutăţile acestea. Vă rog să ne ajutaţi. Ne este greu, suntem închişi, fără ferestre, fără nimic, nu vedem nici soarele, vă rog ajutaţi-ne cine poate să ne scoată de aici cât mai repede”, declară celălalt pilot, Mihai Crihan. Nu se ştie cum a ajuns Usatîi în contact cu piloţii. Procuratura din Moldova a emis însă rapid un comunicat în care îl acuză de iresponsabilitate. "Unele informaţii vehiculate zilele acestea în presă de anumite persoane sunt total iresponsabile, riscă sa pună în pericol viaţa persoanelor ţinute ostatice, dar şi să compromită acţiunile aflate în desfăşurare. Facem apel către mass-media să manifeste maxima prudenţă şi reţinere în mediatizarea informaţiilor vehiculate în spaţiul public de persoane neautorizate. Este un caz care vizează vieţile unor concetăţeni şi orice fel de abordare populistă sau politică ar putea produce daune majore operaţiunilor aflate în desfăşurare. Atragem, de asemenea, atenţia persoanelor care vehiculează informaţii de natură să pună în pericol viaţa ostaticilor, asupra consecinţelor legale pe care le pot purta în cazul în care, prin acţiunile lor, vor genera o turnură negativă în acest caz. Cu astfel de cazuri privind luarea de ostatici s-au confruntat multe state din lume, rezolvarea acestor situaţii a fost întotdeauna extrem de complexă şi dificilă, uneori a durat ani de zile şi a necesitat implicarea unor resurse instituţionale importante. Autorităţile moldoveneşti au manifestat şi vor manifesta maximă preocupare pentru rezolvarea, în cele mai bune condiţii, a cazului cetăţenilor moldoveni deţinuţi în calitate de ostatici în Afganistan, punând pe prim plan grija ca vieţile lor să nu fie periclitate nici un moment”, se arată în comunicat.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult