Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Peste 260.000 de ruși ar fi fugit din țară după mobilizarea parțială a lui Vladimir Putin

Your browser doesn't support HTML5 video.

Decretul de mobilizare parţiala emis de Vladimir Puţin naşte tensiuni din ce în ce mai mari. Hotărât să nu lupte în Ucraina un tânăr rus a deschis focul la centrul de recrutare, din Siberia la care, a fost chemat și l-a împușcat pe comandant.

Alte 11 birouri de înrolare și șase clădiri ale administrației militare au fost incendiate.

Între timp, a continuat votul la așa-zisele referendumuri din Ucraina, care vizează alipirea, unor teritorii de către Rusia. Asta, după ce Statele Unite, au avertizat asupra unor "consecințe catastrofale" dacă Moscova va folosi arme nucleare așa, cum sugerează pentru a proteja orice regiune anexată.

Într-un centru de înrolare din regiunea Irkutsk, în Siberia, un tânăr rus, în vârstă de 25 de ani, l-a împușcat pe comandantul militar, după ce i-a spus că refuză să lupte în războiul din Ucraina. A fost imobilizat rapid, iar victima sa a ajuns la terapie intensivă.

Pe de altă parte, au fost proteste de amploare și ciocniri cu poliția în Daghestan - în continuarea acțiunilor de frondă față de ordinul de mobilizare a rezerviștilor, decretat de președintele Puţin. Peste 100 de persoane au fost arestate în capitala regională Mahacikala.

Citește și
Putin spune că Rusia sparge „ca pe nuci” armele trimise de SUA în Ucraina
Oficialii ruși minimalizează amenințarea nucleară a lui Putin
"Nu vrem război!"

La un moment dat, un polițist a fost pus pe fugă de femeile furioase ca băieţii lor sunt înrolați pentru a fi trimişi pe front în Ucraina.

Daghestanul este o republică din Federația rusă, majoritar musulmană - deja cu pierderi - pe fronturile din Ucraina - mult mai mari decât oricare altă regiune a Federației ruse. 

Potrivit corespondentului publicației The Guardian la Moscova, un rus ar fi încercat să-și de foc într-o stație de autobuz din orașul Reazan, din estul tării, în timp ce striga că nu vrea să ia parte la războiul din Ucraina.

De miercuri, când Putin a anunțat mobilizare parțială, peste 2.000 de persoane au fost arestate la proteste împotriva încorporării rezerviștilor, în diferite locuri din Federația Rusă - dar mai ales la Moscova și Sankt Petersburg.

Observatorii arată că tocmai pentru a preîntâmpina protestele în orașele importante a fost lansataă o mobilizare totală, a tuturor bărbaților disponibili, mai ales în mediul rural, și în regiunile îndepărtate.

Dmitri Peskov, purtător cuvânt Kremlin: "Într-adevăr, sunt cazuri când decretul de mobilizare a fost încălcat. În unele regiuni, guvernatorii acționează activ pentru a corecta situația. O activitate susținută și foarte necesară este dusă și de jurnaliștii locali și reprezentanți ai organizațiilor publice, care atrag atenția asupra erorilor."

Zelenski încurajează rușii să dezerteze

De la Kiev, președintele Volodomir Zelenski a făcut apel la soldații ruși din Ucraina să saboteze operațiunile militare și să dezerteze cu prima ocazie.

Zelenski: "Mobilizarea criminală este folosită de Rusia nu doar pentru a prelungi suferinţa oamenilor din Ucraina şi pentru a destabiliza şi mai mult lumea, ci şi pentru a extermina fizic oameni - reprezentanţi ai popoarelor indigene care trăiesc în teritoriile controlate până acum, temporar, de Federaţia Rusă."

Aproximativ 261.000 de ruşi ar fi părăsit deja Rusia de miercuri şi până sâmbătă, potrivit ziarului digital 'Novaia Gazeta.Evropa', care citează surse din cadrul FSB.

În paralel, continuă exodul bărbaților ruși care fug de teamă să nu fie încorporați. Cozile kilometrice de la granița Rusiei cu Georgia au fost confirmate și de presă rusă de stat. Ieri, la un moment dat, peste 3.500 de mașini erau încolonate la un pun punct de trecere a frontierei.

Lukasenko: "Rusia are o bază de mobilizare de 25 de milioane de oameni. Să presupunem că 30.000 sau chiar 50.000 ar fi fugit, dar ar fi fost, totuși, oamenii buni, pe care poți conta dacă rămâneau? Lăsați-i să fugă!".

Referendumurile din Ucraina

Merg mai departe şi așa-zisele referendumuri în teritoriile ocupate de Rusia, în Ucraina.

Marți, urmează să se încheie votul... Dar, potrivit unor surse de la Kremlin, Vladimir Puţin se pregătește deja să anunțe anexarea regiunilor Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk la Federația Rusă. Liderul de la Kremlin ar urma să facă anunțul într-un discurs în parlament, vineri, pe 30 septembrie.

SUA au avertizat asupra unor "consecințe catastrofale" dacă Moscova va folosi arme nucleare

Pe de altă parte, Statele Unite au avertizat asupra unor "consecințe catastrofale" dacă Moscova va folosi arme nucleare pentru a proteja orice regiune anexată, așa cum a sugerat Serghei Lavrov, chiar la Adunarea generală a ONU.

Jake Sullivan: "Am transmis direct, în privat și la nivel înalt Kremlinului că orice utilizare a unor arme nucleare va avea consecințe catastrofale pentru Rusia. Statele Unite și aliații noștri vor răspunde ferm și le-am spus clar și detaliat ce va însemna asta."

Potrivit unor surse de la Pentagon, răspunsul Vestului ar fi unul convențional. Fostul comandant al trupelor americane din Europa, generalul Ben Hodges, spune că asta ar putea însemna distrugerea flotei ruse din Marea Neagră sau a bazelor din Crimeea. Pe de altă parte, premierul britanic Liz Truss susține că Moscova apelează la amenințări nucleare pentru a compensa pierderile înregistrate pe front.

Liz Truss, premierul Marii Britanii: "Puţin face asta pentru că nu câștigă. A făcut o greșeală strategică atunci când a invadat Ucraina și cred că a fost păcălit de ucraineni. Am văzut că ucrainenii câștigă teren împotriva rușilor și cred că (Putin) nu a anticipat forța cu care a reacționat lumea liberă. Cred că nu ar trebui să ascultăm de amenințările lui fictive."  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult