Peste 22.000 de americani au fost evacuați din calea unui incendiu care face ravagii în California
Your browser doesn't support HTML5 video.
Numărul şi intensitatea focurilor au crescut dramatic în ultimii ani în vestul Statelor Unite. Numai în California 15 mii de pompieri lupta în acest moment cu numeroasele focare.
Potrivit experţilor, fenomenul este urmarea directă a încălzirii globale. Creşterea temperaturii, multi-plicarea valurilor de căldură şi reducerea cantităţii, de precipitaţii la nivel local formează un cocteil favorabil declanşării incendiilor.
Botezat Caldor Fire, incendiul a mistuit deja peste 700 de kilometri pătraţi, distrugând sute de clădiri şi emanând un fum dens ce poluează nordul Californiei.
Alimentate de vânt şi de secetă extremă, în ultimele 24 de ore, flăcările au înaintat spre South Lake Tahoe, o aşezare turistică situată pe malul celui mai mare lac alpin din America de Nord, la graniţa cu Nevada. Autorităţile au emis ordine de evacuare încă de luni dimineaţa, dar cei mai mulţi localnici au amânat fuga până când flăcările le-au încercuit cartierele.
Duminică, focul a mistuit pantele Twin Bridges, preferate de schiori în timpul iernii. Tunurile de zăpadă au fost folosite în încercarea de a uda terenul şi de a ţine flăcările la distanţă.
Localnic: ~Sunt foarte îngrijorat. E mult mai rău decât am crezut. Şi nu-mi vine să cred că statul California lasă aceste bijuterii să ardă. Nu văd să existe vreun plan, o strategie, nu văd elicoptere”.
Caldor Fire este doar unul dintre zecile de incendii care devastează vestul Statelor Unite. În această vară, peste 7.000 de kilometri pătraţi de vegetaţie au ars deja, mai mult decât dublu faţă de media obişnuită. Zeci de mii de locuitori au fost nevoiţi să fugă din calea flăcărilor, adesea fără să ştie când pot reveni acasă sau dacă îşi vor găsi locuinţele intacte.
Mai spre nord, uriaşul incendiu numit Dixie Fire a continuat să se extindă, după ce a mistuit peste 3.000 de kilometri pătraţi de la momentul izbucnirii sale în urmă cu şase săptămâni.
Pe coasta opusă, la Atlantic, uraganul IDA, a lăsat pagube imense în Louisiana. Cel puţin două persoane şi-au pierdut viaţa, prima după căderea unui copac, iar a două în timp ce încerca să traverseze un drum inundat din New Orleans. Peste un milion de locuinţe erau încă lipsite de curent electric la 24 de ore după urgie.
Benzinării distruse, camioane răsturnate, case şi drumuri acoperite de apă astfel de scene de distrugere devin obişnuite în această regiune sudică din Statele Unite, unde urganele se înlănţuie. Pe măsură ce suprafaţa oceanului se încălzeşte, furtunile sunt tot mai violente.