Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Peste 20 de români candidează la alegerile locale și regionale din Danemarca. Ce vor să schimbe

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste 20 de români vor candida marți în Danemarca, la alegerile locale și regionale.

Vor să îi ajute pe străini să se integreze mai bine în această țară și să îmbunătățească, spun ei, sistemele de sănătate și de educație. Câteva milioane de români harnici și ambițioși au plecat în ultimii ani în străinătate, iar instabilitatea politică din România va mai provoca un val, spun analiștii.

La numai 31 de ani, Narcis candidează din nou pentru un loc în consiliul uneia dintre cele cinci regiuni din Danemarca, cea din nord. Este deja consilier, primul din istorie care nu e danez. Promite schimbări și în noul mandat.

Narcis George Matache, candidat în Danemarca: ”Un lucru pe care foarte multă lume mi l-a cerut este că ar vrea să aibă acces la un doctor de familie care îi înțelege. Vreau să mă concentrez pe digitalizarea sistemului de sănătate. Avem tehnologia necesară pentru ca atunci când vorbești cu doctorul de familie să ai traducerea automată, indiferent ce limbă, să vă puteți înțelege.”

Pentru regiunea de mijloc candidează românul Ioan Rusu. L-a motivat să intre în politică tragedia prin care a trecut recent. Soția sa a născut un copil fără viață, așa că acum își dorește să schimbe sistemul de sănătate danez.

Citește și
transplant
Protocol între România și Bulgaria. Trei români au o șansă la viață după ce au primit organe de la o pacientă din Bulgaria

Ioan Rusu, candidat în Danemarca: ”Și cei din spital și alții cu care am intrat în contact după tragedie mi-au spus: ”Doar politic se pot schimba mai multe lucruri, cel puțin în domeniul sănătății”. Îmi doresc să se monitorizeze mai bine femeile însărcinate pe ultima perioadă de sarcină.”

În total, peste 20 de români candidează pentru consilii locale sau regionale din toată țara. După ce sunt aleși consilierii, cei care reușesc să adune o majoritate devin primari sau președinți de regiune. Ai noștri vor multe schimbări pentru străini.

Ovidiu Nechițoi, candidat: ”Noi cei care am venit aici din Europa și suntem ca niște furnicuțe, venim, muncim, plătim taxe, suntem cotizanți, suntem de cele mai multe ori uitați, pentru că nu avem un reprezentant.”

Roxana Simion: ”Vreau să fac astfel încât oamenii să învețe limba daneză la locul de muncă, astfel încât ceea ce învață teoretic să poată aplica acolo unde lucrează.”

Românii au parte de susținerea danezilor.

Lasse Frimand Jensen, reprezentantul unui partid politic: ”Sunt foarte capabili să facă schimbări și cred că schimbările pe care le fac românii în societate, în general, contribuie foarte mult, fac societatea noastră mai diversă, mai creativă, mai inovativă și în cele din urmă noi avem parte de multă creștere datorită comunității de români.”

În Danemarca sunt în prezent 40.000 de români, dar în total peste 200.000, chiar 240.000 de români au plecat din țară anual, dacă ne uităm la datele din ultimii cinci ani. Doar în 2020 numărul celor plecați din țară a scăzut ușor, însă călătoriile au fost oricum îngreunate din cauza pandemiei.

Andrei Buruiană, analist economic: ”Ne pleacă din ce în ce mai mulți oameni care muncesc. În cercul meu de cunoscuți am din ce în ce mai mulți oameni care își pun din nou problema să plece. Instabilitatea politică generează un sentiment de nesiguranță, mai ales din punct de vedere economic.”

Se estimează că peste cinci milioane de români locuiesc, în prezent în alte țări.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult