Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Peste 120 dintre liderii lumii sunt la Glasgow și discută despre urgența schimbărilor climatice

Your browser doesn't support HTML5 video.

Peste 120 dintre liderii lumii sunt la Glasgow și discută despre urgența schimbărilor climatice. ''Trebuie să acționăm acum, nu mai avem timp" a spus premierul britanic, gazda summitului.

 

Boris Johnson le-a cerut țărilor să renunțe la cărbune, să treacă tot mai mult la vehicule care nu au motoare clasice, pe benzină și motorină și să oprească despăduririle. De altfel, unii dintre marii poluatori ai lumii: China, India, Australia și Brazilia sunt presați să își asume obiective mai ambițioase pentru reducerea drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Boris Johnson: "Bine ați venit la Glasgow, în Scoția, al cărui fiu ficțional, cel mai cunoscut în lume, este, aproape sigur, James Bond. Care, la momentul culminant în filmele sale, trebuie să dezamorseze un dispozitiv exploziv apocaliptic. Dacă acesta este detonat, va fi sfârșitul omenirii așa cum o știm. Dragii mei colegi lideri globali, astăzi suntem cam în aceeași situație ca James Bond. Doar că tragedia nu este un film, iar bomba apocaliptică este reală."

Guterres: "Să nu ne mai ucidem singuri cu carbon. Să nu mai tratăm natura că pe o toaletă. Ne săpăm singuri mormintele. Chiar și în cel mai bun scenariu, temperatura medie globală vă crește cu mai mult de două grade. Încă ne îndreptăm spre un dezastru climatic."

Citește și
Joe Biden
Joe Biden: Nu se va renunța la petrol în deceniile următoare

Charles: "Timpul se scurge. Pledoaria mea, astăzi, este ca țările să se unească pentru a crea mediul care să permită fiecărui sector industrial să ia măsurile necesare. Știm că va costa mii de miliarde, nu miliarde de dolari. Avem nevoie de o vastă campanie în stil militar pentru a consolida puterea financiară a sectorului privat global."

După un weeken plin, cu întrevederi cu papa și summitul G-20 de al Roma, președintele american a fost filmat când ... i se închideau ochii, gata să ațipească, în timp ce asculta un vorbitor la conferina pentru climat.

Biden: "Vom demonsta lumii nu doar că Statele Unite au revenit, ci vor fi un exmplu." Obiectivul summitului pentru schimbări climatice de la Glasgow este să determine ţările dezvoltate să ia măsuri pentru înjumătăţirea emisiilor de carbon cu efect de seră, până în 2030; Urmând că la jumătatea secolului să se atingă ţinta "zero emisii". Teoretic, astfel s-ar limita creșterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius, sau, în cel mai rău caz, la 2 grade Celsius, comparativ cu ce era înaintea epocii industriale. Acum, însă, atrag atenţia specialiştii, ne îndreptăm spre o creştere de 2,7 grade Celsius, iar rezultatul unei încălziri globale atât de accentuate ar putea fi o catastrofă climatică.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult