Peste 100 de morți și sute de răniți, după bombardamentele lui al-Assad asupra enclavei Ghouta de Est: „Este un masacru!”
Galerie foto
Ofensiva, calificată de activiștii pentru drepturile omului ca fiind de o violență „isterică”, se desfășoară și marți, peste 50 de persoane pierzându-și viața, conform BBC News.
Tot luni, în enclava situată în estul Siriei au fost bombardate cinci spitale. Două și-au suspendat activitatea, iar unul a fost închis, scrie The Guardian.
„Ne confruntăm cu masacrul secolului al XXI-lea. Dacă masacrul anilor 1990 a fost Srebenica, iar masacrele anilor 1980 au fost Halabja, Sabra și Shatila, atunci provincia estică Ghouta simbolizează masascrul secolului. Acum ceva timp, un copil a venit la mine. Era vânăt la față și abia respira, iar gura sa era plină de nisip. I l-am scos cu mâinile. Nu cred că situația sa este trecută în vreun manual medical: un copil care respiră cu plămânii plini de nisip. Ai acest copil de un an, pe care l-au salvat dintre dărâmături și respiră nisip, iar nimeni nu știe cine e”, a spus un medic din Ghouta de Est.
El a continuat precizând că în regiune nu are loc un război, ci este mai degrabă vorba de un masacru.
„Toate aceste organizații umanitare și pentru drepturile omului... nimic n-are nicio logică. Este terorism. Ce formă de terorism este mai ilustrativă decât uciderea civililor cu tot felul de arme? E război? Nu e război; asta se numește masacru”, a mai spus medicul.
Potrivit organizațiilor medicale, printre spitalele bombardate a fost și o maternitate, iar un medic anestezist și-a pierdut viața în urma unui atac.
„Bombardamentele au fost de o violență isterică. Este o catastrofă umanitară; sunt uciși în masă oameni care nici măcar nu au parte de cele mai banale beneficii în viață”, a spus Ahmed al-Dbis, un agent e securitate al Uniunii Organizațiilor Medicale și de Salvare (UOSSM).
Regimul al-Assad ar folosi arme chimice
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului preciza că în 40 de ore și-au pierdut viața 194 de persoane. În urma atacurilor din ultimele luni, peste 700 de persoane au murit, potrivit unor estimări locale.
Cotidianul sirian Al-Watan, apropiat de regimul Al-Assad, a indicat marţi că loviturile aeriene ce vizează Ghouta „sunt preludiul unei operaţiuni de anvergură (terestre), care poate începe în orice moment”, potrivit Agerpres.
BBC News a relatat că cel puțin 50 au murit, marți, în urma noilor atacuri în provinicia Ghouta de Est.
De șapte ani, puterile globale și regionale au tot încercat să soluționeze criza umanitară din Ghouta de Est. Cu toate acestea, criza s-a intensificat în loc să se încheie, întrucât forțele loiale lui Bashar al-Assad, susținute de cele iraniene și ruse, doresc o victorie militară, ci nu o înțelegere politică bazată pe negocieri.
O tragedie similară a avut loc în 2013, când 1.300 de persoane au murit după ce regimul Assad a atacat regiunea care adăpostește peste 400.000 de oameni, folosind gaz sarin. Și în atacurile din ultima săptămână au fost folosite arme, avioane de luptă și bombardiere.
„Situația din Ghouta de Est seamănă cu Ziua Judecății”, a spus Mounir Mustafa, directorul adjunct al „Căștilor Albe”, organizație de voluntari care salvează oamenii de sub dărâmăturile clădirilor distruse de bombe. Potrivit acestuia, printre victimele atacului de luni a fost și un voluntar al „Căștilor Albe”, care încerca să ajute victimele.
UNICEF: Nu mai avem cuvinte
Totodată, Foundul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICF) a denunțat, marți, bombardamentele regimului sirian împotriva rebelilor din enclava Ghouta.
„Niciun cuvânt de-al nostru nu le poate face dreptate copiilor uciși, mamelor lor, taților lor și celor dragi. UNICEF emite un comunicat gol, pentru că nu mai avem cuvinte care să descrie furia noastră și suferințele copiilor. Oare cei care produc astfel de suferințe mai au cuvinte prin care să justifice actele de barbarism?”, a precizat directorul regional al UNICEF Geert Cappalaere, conform Reuters.
Regimul vrea să cucerească Ghouta pentru a pune capăt tirurilor cu rachete, uneori soldate cu victime, venite din partea rebelilor asupra Damascului.
Trump și Macron l-au avertizat pe al-Assad
În 17 februarie, consilierul pentru securitate națională al președintelui american Donald Trump avertiza că SUA vor răspunde cu forță militară, dacă guvernul președintelui Bashar al-Assad va continua să folosească arme chimice în anumite provincii din Siria, conform DPA, citat de Agerpres.
„Evaluări publice şi fotografii arată în mod clar că regimul lui al-Assad continuă să folosească arme chimice. Este timpul pentru ca toate naţiunile să-i facă răspunzătoru pe regimul sirian şi pe sponsorii săi pentru acţiunile lor", a spus H.R. McMaster.
Totodată, generalul McMaster a precizat că este necesar ca regimului sirian să I se interzică folosirea de arme chimice. Cu toate acestea, Siria a respins acuzațiile, susținând că SUA difuzează informaţii false ca răspuns la succesele repurtate de forţele siriene.
„Guvernul sirian neagă în mod categoric că posedă (...) arme chimice. Noi considerăm utilizarea acestor arme imorală şi inacceptabilă, indiferent de context”, a declarat ministrul adjunct de externe Fayçal Moqdad, citat de agenţia oficială Sana, conform News.ro.
În acest context, și președintele francez Emmanuel Macron a transmis că Franţa va trece la atacuri aeriene în Siria, în cazul în care va avea „probe dovedite că arme chimice interzise sunt folosite împotriva civililor” de către regimul lui Bashar al-Assad.
„Vom lovi locul de unde sunt făcute aceste trimiteri sau acolo unde sunt organizate. Linia roşie va fi respectată”, a subliniat Macron.
Sursa: Reuters.com, The Guardian
Etichete: siria , bashar al-assad , osdo , ghouta de est
Dată publicare: 20-02-2018 16:23