Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pescarii britanici, dezamăgiţi de acordul post-Brexit. Vor „o ruptură mai definitivă”

Pescarii britanici sunt dezamăgiţi de faptul că acordul comercial încheiat de către premierul Boris Johnson cu Uniunea Europeană (UE) nu marchează o ruptură mai clară de la reglementările actuale, aflate în vigoare înaintea Brexitului.

”Sectorul va fi amar dezamăgit de faptul că nu există o ruptură mai definitivă”, a avertizat joi directorul Federaţiei naţionale a organizaţiilor pescarilor Barrie Deas, conform Reuters, citat de News.ro.

”Aceasta este o escrocherie”, a declarat el.

Franţa urmează să acorde un ajutor forfetar de până la 30.000 de euro pescarilor săi afectaţi de Brexit  

Ministerul francez al Mărilor a prezentat joi mai multe măsuri, în cadrul unui plan de susţinere a pescarilor şi angrosiştilor în urma anunţăriiacordului.

”Pescarii şi angrosiştii vor putea să beneficieze de un ajutor forfetar în valoare de până la 30.000 de euro, în funcţie de dependenţa lor de produse capturate în apele britanice”, a anunţat într-un comunicat ministerul francez.

Citește și
Parlamentul European
Sassoli, după acordul post-Brexit: Parlamentul European își va da consimțământul în noul an

”Guvernul urmează să prezinte în curând planul complet de susţinere a pescarilor francezi”, anunţă ministerul.

Acest plan prevede, de asemenea, o compensare, pe o perioadă limitată de timp, a unei părţi a pierderilor din cifra de afaceri a întreprinderilor dependente de apele britanice.

Între măsurile pe termen mediu şi lung se află o prelungire a activităţii parţiale de lungă durată a salariaţilor (şomaj parţial) întreprinderilor dependente de apele britanice, un ajutor în vederea unei restructurări - cu titlul de plan de salvare a locurilor de muncă ale întreprinderii - sau posibilitatea ”validării experienţei acumulate ori reconversiei în sectorul maritim”.

Planul prevede, de asemenea, ajutoare pentru investiţii în cadrul Planului de relansare şi în cadrul Fondului european pentru afaceri maritime şi pescuit (FEAMP).

În cazul navelor care depind de apele britanice şi doresc să-şi înceteze activitatea, urmează să fie pus la punct un ”plan de ieşire din flotă”.

Acordul post-Brexit prevede o perioadă de tranziţie - până în vara lui 2026 - în vederea renunţării la 25% din capturile europene, care se ridică la valoare de 650 de milioane de euro şi o renegociere anuală după această perioadă de tranziţie.

Pescarii din UE îşi vor păstra, până în vara lui 2026, un acces garantat la zone situate la 6-12 mile nautice în largul coastelor britanice (ape teritoriale), în care se duceau în mod tradiţional.

Începând de la 1 ianuarie urmează să fie lansate negocieri cu Regatul Unit în vederea stabilirii cotelor stocurilor comune, subliniază în acest comunicat Ministerul francez al Mării.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult