Modifica setarile cookie
Toate categoriile

David Beckham a stat la coadă 12 ore pentru a-i aduce omagiu reginei Elisabeta a II-a, cu ochii în lacrimi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Funeraliile reginei Elisabeta a II-a, ce vor avea loc luni, sunt descrise drept „cel mai mare eveniment” găzduit de Regatul Unit în ultimii zeci de ani și unul dintre cele mai mari importante momente diplomatice ale acestui secol.

Oficialii Ministerului britanic de Externe au scris de mână aproximativ o mie de invitații atât pentru slujba de luni, cât și pentru recepția oferită de rege duminică seara. Doar Rusia, Belarus, Siria, Venezuela, Afganistan și Myanmar nu au primit invitații. După ce timpul de așteptare pentru a trece prin fața catafalcului de la Westminster Hall a ajuns la 14 ore, autoritățile au anunțat vineri după amiază că suspendă cel puțin 6 ore accesul la coadă.

Mii de britanici, dar și foarte mulți turiști, se perindă prin fata catafalcului aşezat la Westminster Hall. Coada este nesfârşită. Sâmbăta şi duminică, liderii și monarhii lumii vor veni şi ei să se reculeagă pentru câteva clipe în fata sicriului, dar fără ca traseul oamenilor de rând să fie întrerupt. Așa se face că unii pelerini vor avea ocazia să-şi aducă omagiile în același timp cu președinți precum Joe Biden sau Emmanuel Macron. Sute de voluntari sunt printre pelerini, gata să-i ajute la nevoie.

Vineri a trecut prin fața sicriului şi fostul fotbalist David Beckham, după ce a stat 12 ore la rând. Beckham, decorat cândva de Regina, s-a înclinat în fața catafalcului cu ochii în lacrimi.

Aglomeraţia de pe traseu îi epuizează pe patronii micilor magazine ori baruri, dar afacerile lor beneficiază din plin.

În ultimele zile, Turcia a exportat în Regat 13 tone de flori, adică 500.000 de buchete, comandate de florarii din Marea Britanie. De fapt, au cerut 18 tone, dar cultivatorii turci n-au putut aduna decât 13 tone.

Joi seară, pe când prinţii de Wales contemplau florile şi mesajele lăsate de oameni la domenul Sandringham, unde suveranei îi plăcea să-și petreacă sărbătorile de iarnă, o fetiță din mulțime i-a mărturisit lui Kate că se numeşte chiar Elisabeta. Înduioșată, prinţesa de Wales a luat-o de mână și împreună au mers altarul de flori de la poarta reședinței regale.

Prințul William le-a destăinuit celor prezenți că procesiunea de miercuri, dintre Palatul Buckingham şi Westminster Hall, i-a adus aminte de funeraliile mamei sale, prințesa Diana.

„A fost o provocare. Mi-a stârnit niște amintiri. A fost unul din acele momente în care mi-am spus: "m-am pregătit pentru asta", dar, pus în fața faptului împlinit, nu a fost așa ușor. Am avut un sentiment ciudat, deși știam că are 96 de ani”, a spus William.

Regele Charles al III-lea a fost vineri la Cardiff, în Țara Galilor, în ultima etapă a turneului de condoleanţe prin Regatul Unit.

Noul suveran a asistat la o slujbă în catedrala din Cardiff şi a oferit o recepţie oficialilor locali.

Londra a invitat la funeraliile reginei chiar şi câte un reprezentant din Coreea de Nord şi Iran. Nu şi din Rusia. Iar Moscovei nu i-a picat deloc bine acest embargou.

"Considerăm profund imorală încercarea britanicilor de a folosi tragedia naţională care a atins inimile a milioane de persoane pentru o reglare de conturi cu ţara noastră. Este o blasfemie faţă de memoria Elisabetei a II-a", a comentat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Înaintea funeraliilor de stat ce vor avea loc luni, 19 septembrie, Regele Charles al III-lea va găzdui lideri mondiali și membri ai familiilor regale la Palatul Buckingham, într-una dintre cele mai ample recepții oficiale din istorie. Invitații au fost rugați să poarte ținute decente, fără pălării sau alte podoabe.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult