Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pe cine a votat România la conducerea Interpol. Avea de ales între un candidat rus și unul sud-coreean

Your browser doesn't support HTML5 video.

Era ca şi cum ai pune lupul paznic la oi! Comparaţia a rezumat îngrijorarea stârnită în multe cancelarii occidentale de perspectiva ca un apropiat al lui Vladimir Putin să devină noul şef al Interpol.

Până la urmă, însă, cele 194 de delegaţii prezente în Dubai, la reuniunea anuală a organizaţiei l-au ales pe actualul preşedinte interimar, un sud-coreean.

Asta după ce Statele Unite şi-au exprimat explicit opoziţia faţă de desemnarea generalului rus. România a votat pentru candidatul susținut de Washington.

În urma votului de miercuri dimineaţă, preşedintele al Interpol a fost ales sud-coreeanul Kim Jong-yang. Acesta asigura deja interimatul, după „demisia'' subită şi forţată a fostului şef, chienzul Meng Hongwei, arestat în Beijing.

Fără îndoială, deznodământul a provocat un suspin de uşurare în multe capitale occidentale, după ce generalul rus Alexander Prokopchuk a fost considerat favorit până în ultima clipă. Vladimir Putin ar fi putut astfel capăta pârghiile dorite pentru a-şi vâna inamicii şi criticii, oriunde s-ar afla.

Citește și
Sef Interpol
China a anunțat motivul reținerii șefului Interpol, care dispăruse din 25 septembrie

Vladimir Kara-Murza, vicepreşedinte Open Russia: „Kreminul ar fi urmat să aibă acces la multiple baze de date sensibile ale politiilor naţionale din zeci de state.”

Ideea i-a scandalizat pe mulţi. Câţiva senatori americani, inclusiv republicani, au atras atenţia că „Rusia abuzează în mod regulat de Interpol cu scopul hărțuirii disidenților și a jurnaliștilor".

Cel mai tăios avertisment a venit din partea lui Bill Browder, un finanţist americano-britanic, care în anii 2000 a administrat un fond de investiţii la Moscova. Vladimir Putin a cerut public extrădarea acestuia ca să fie judecat pentru evaziune fiscală şi fraudă.

La mijloc se ascunde însă cu totul altceva: Bill Browder a reuşit să ameninţe chiar rădăcinile puterii lui Putin. El a contribut decisiv la adoptarea în Congresul american a aşa numitului Act Magnitsky, prin care au fost îngheţate conturile multor persoane din anturajul lui Putin.

Bill Browder, financier and Kremlin critic: „Să pui un reprezentant al regimului Putin în fruntea celei mai importante organizaţii internaţionale care combate infracţionalitatea, este ca şi cum ai pune Mafia la conducere.”

La rândul său, secretarul de stat Mike Pomeo a făcut declaraţii cât se poate de tranşante.

Mike Pompeo, secretar de stat al SUA: „Susţinem cu tărie candidatura lui Kim Jong Yang. Încurajăm toate naţiunile şi organizaţiile care fac parte din Interpol şi respecta statul de drept să aleagă un lider cu credibilitate şi integritate.”

Surse din Interpol susţin că preşedintele influenţează bugetul şi moderează reuniuni, dar nu poate aprobă aşa-numitele „alerte roşii", echivalente mandatului internaţional de arestare. Activiştii pro-democratie din Rusia nu sunt însă de acord cu această teorie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult