Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Patru copii din Serbia au murit de tuse convulsivă. Autoritățile trag un semnal de alarmă

Patru copii au murit de tuse convulsivă la Belgrad, unde medicii fac apel la intensificarea vaccinării pentru a evita propagarea unei boli aproape eradicată, a relatat miercuri postul naţional de televiziune sârb RTS, prelat de AFP.  

În plus faţă de aceste decese, „un copil este conectat la respiraţie artificială'', a declarat pentru RTS medicul Vladislav Vukomanovic, director adjunct al spitalului de pediatrie din Belgrad.

Peste 30 de copii au fost spitalizaţi în unitatea sa, a mai spus el, avertizând că există „o creştere exponenţială a numărului de copii care prezintă o formă severă a acestei maladii'', cauzată, în opinia lui, de lipsa vaccinărilor, inclusiv la persoanele vârstnice.

Tusea convulsivă, maladie respiratorie cauzată de o bacterie, se transmite foarte uşor pe cale aeriană. Provoacă accese frecvente şi prelungite de tuse şi poate avea forme grave la bebeluşi şi la persoane cu o sănătate precară.

În 2023, 909 persoane au fost infectate în Serbia, potrivit Institutului de sănătate publică.

Citește și
Serbia
Nicio zi fără proteste în Serbia, după alegeri. „Luptăm pentru ce e al nostru și vom câștiga în final”

Anul trecut, ţara vecină Croaţia a fost lovită de o epidemie foarte puternică de tuse convulsivă, cu peste 1.000 de cazuri în comparaţie cu o incidenţă obişnuită de câteva zeci, experţii dând vina pe militanţii antivaccin şi pe o imunitate mai redusă cauzată de lockdown.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult