Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Parlamentul European cere statelor UE să ridice restricțiile care opresc Ucraina din atacarea unor ținte din Rusia

Eurodeputații doresc ca țările UE să ridice restricțiile actuale care împiedică Ucraina să utilizeze sistemele de arme occidentale împotriva țintelor militare legitime din Rusia.

Într-o rezoluție adoptată joi, 19 septembrie, cu 425 voturi pentru, 131 împotrivă și 63 abțineri, eurodeputații menționează că, fără ridicarea restricțiilor actuale, Ucraina nu își poate exercita pe deplin dreptul la autoapărare și rămâne expusă atacurilor asupra populației și infrastructurii sale, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Parlamentul subliniază că livrările insuficiente de muniție și restricțiile privind utilizarea acestora riscă să submineze impactul eforturilor depuse până în prezent și regretă volumul în scădere al ajutorului militar bilateral acordat Ucrainei de către țările UE.

Deputații își reiterează apelul adresat statelor membre de a-și îndeplini angajamentul din martie 2023 de a livra Ucrainei un milion de cartușe de muniție și de a accelera livrarea de arme, sisteme de apărare aeriană și muniție, inclusiv rachete Taurus.

Aceștia își reafirmă, de asemenea, poziția potrivit căreia toate țările UE și aliații NATO ar trebui să se angajeze în mod colectiv și individual să acorde Ucrainei un sprijin militar anual de cel puțin 0,25% din PIB-ul lor.

Citește și
bloc
Zeci de victime după ce rușii lui Putin au bombardat un bloc de locuințe din Harkov. Ce va urma în războiul din Ucraina
Sancțiunile UE trebuie menținute și extinse

Rezoluția solicită statelor membre ale UE să mențină și să extindă politica de sancțiuni a Consiliului împotriva Rusiei, Belarusului și țărilor și entităților din afara UE care furnizează Rusiei tehnologii militare și cu dublă utilizare.

Deputații condamnă transferul recent de rachete balistice de către Iran în Rusia și solicită sancțiuni consolidate atât împotriva Teheranului, cât și a Coreei de Nord pentru a le împiedica să sprijine războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

De asemenea, aceștia doresc ca mai multe persoane și entități chineze să fie adăugate pe lista de sancțiuni a UE, precum și măsuri mai stricte pentru a aborda în mod sistematic problema eludării sancțiunilor de către întreprinderi cu sediul în UE, părți terțe și țări din afara UE.

Confiscarea activelor deținute de statul rus pentru a compensa pagubele din Ucraina

Invitând UE și statele sale membre să depună activ eforturi pentru a obține un sprijin internațional cât mai larg posibil pentru Ucraina și a identifica o soluție pașnice la război, deputații afirmă că orice astfel de soluție trebuie să se bazeze pe respectarea deplină a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

Aceștia consideră, de asemenea, că responsabilitatea pentru crimele de război și plăți de despăgubire și de altă natură ale Moscovei sunt aspecte esențiale ale oricărei soluții.

În acest scop, deputații doresc ca UE și partenerii care împărtășesc aceeași viziune să instituie un regim juridic solid pentru confiscarea activelor deținute de statul rus și înghețate de UE, ca parte a eforturilor de a despăgubi Ucraina pentru daunele masive pe care le-a suferit.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult