Parisul, transformat într-un imens coș de gunoi din cauza grevei gunoierilor. Protestele continuă în toată țara. GALERIE FOTO
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
De săptămâna trecută, manifestațiile sunt dublate de greve în mai multe sectoare-cheie - transporturi, energie şi salubrizare. Mobilizarea a scăzut, totuși, vizibil, după ce reforma promovată de președintele Macron, a trecut de votul senatului.
Francezii care se opun reformei pensiilor au fost chemaţi din nou să mărşăluiască pe străzi.
Însă faptul că legea este pe punctul de a fi adoptată definitiv a redus simţitor mobilizarea angajaţilor furioşi că vor trebui să lucreze doi ani în plus.
Senatul francez a adoptat sâmbătă, după zece zile de dezbateri aprinse, proiectul emblematic al preşedintelui Emmanuel Macron. Votul crucial, în Adunarea Naţională, camera inferioară a parlamentului va avea loc probabil mâine. Olivier Veran, purtătorul de cuvânt al Guvernului: “Aceasta reforma va însemna un important pas înainte pentru ţara noastră, un pas impus de evoluţia demografică. Populaţia Franţei îmbătrâneşte şi, din acest motiv, sunt mai puţini oameni care contribuie în sistem decât numărul pensionarilor.” Miercuri, traficul feroviar şi aerian a fost în mai mică măsură perturbat faţă de precedentele zile de grevă. De asemenea, în domeniul energiei, numărul greviştilor a scăzut treptat cam până la un sfert dintre salariaţi.
În schimb, greva gunoierilor rămâne foarte vizibilă în Paris, iar angajaţii au decis să continue mişcarea de protest cel puţin până pe 20 martie. În jur de 7 mii de tone de resturi s-au strâns pe străzile metropolei, inclusiv în jurul atracţiilor turistice, restaurantelor şi teraselor. Olivier Veran, purtătorul de cuvânt al Guvernului: "Responsabilitatea politică revine primăriţei Parisului. Vă reamintesc că şi-a exprimat sprijinul faţă de proteste. Cu alte cuvinte, şi-a asumat în numele comunităţii greva gunoierilor, impunând consecinţele tuturor parizienilor. S-ar putea ajunge ca Ministerul de Interne să treacă la rechiziţionarea utilajelor prin intermediul prefecturii."
Cel mai rău este în arondismentele în care gunoiul este ridicat de servicii ale primăriei. Dar activitatea este perturbată şi în cazul prestatorilor privaţi, din cauza opririi a trei incineratoare.
Sute de mii de angajaţi - profesori, medici, mecanici de metrou şi chiar jurnalişti BBC - au fost miercuri în grevă şi în Marea Britanie. Revendicările lor ţin de salarii, pensii şi condiţii de muncă.