Paradă militară impresionantă la Beijing. Xi Jinping: "Nicio forţă nu va putea opri China"
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Îmbrăcat într-un costum Mao de culoare închisă, președintele chinez Xi Jinping a trecut în revistă trupele într-o maşină decapotabilă, înainte de paradă militară ultrasecurizată. Mai multe imagini de la parada militară descoperiți în galeria foto
Cu 15.000 de soldaţi, sute de tancuri, rachete şi avioane de luptă, defilarea, organizată la 1 octombrie din 10 în 10 ani, a fost una dintre cele mai mari văzute vreodată la Beijing.
Xi Jinping şi-a ţinut discursul la Poarta Tiananmen, acelaşi loc în care înaintaşul său Mao Zedong a proclamat republica Populară Chineză la 1 octombrie 1949.
"Nimic nu poate zdruncina fundamentul marii noastre naţiuni. Nimic nu poate împiedica naţiunea şi poporul chinez să meargă înainte", a declarat Xi Jinping.
Festivităţile se desfăşoară sub o foarte strictă supraveghere: numai un public ales cu mare atenţie a fost admis pe Bulevardul Păcii Eterne pentru a asista la parada militară.
Xi Jinping: Nicio forţă nu va putea opri China din drumul ei către viitorPreşedintele Xi Jinping a declarat la deschiderea festivităţilor că "nicio forţă nu va putea opri ţara şi poporul chinez pe calea lor către viitor", transmite EFE.
"Acum 70 de ani, într-o zi precum cea de azi, tovarăşul Mao Zedong a anunţat solemn lumea, din acelaşi loc, fondarea Republicii Populare Chineze, iar poporul chinez s-a ridicat în picioare", a amintit Xi, de la Poarta Păcii Cereşti, în faţa Pieţei Tiananmen.
Preşedintele chinez a subliniat că revoluţia comunistă "a schimbat complet destinul mizerabil al Chinei de a fi săracă, slabă şi umilită timp de peste o sută de ani".
"Nu există nicio forţă care să poată zdruncina statutul Chinei sau să oprească ţara şi poporul chinez pe calea lor către viitor", a spus Xi, în aplauzele miilor de persoane care au umplut tribunele instalate în Tiananmen pentru aceste festivităţi.
Flancat de conducerea Partidului Comunist şi de fostul preşedinte Jiang Zemin (1993-2003), Xi Jinping a evidenţiat că poporul chinez "a obţinut realizări inegalabile care au uimit lumea" în ultimele şapte decenii.
"Trebuie să rămânem uniţi în jurul Partidului Comunist Chinez, trebuie să rămânem dedicaţi spiritului păcii, reunificării şi modelului 'o ţară, două sisteme'", a spus preşedintele chinez, făcând în acelaşi timp apel la colaborare pentru progres în Hong Kong şi Macao.
De asemenea, el a cerut să se meargă înainte până la "completa reunificare" a ţării, cu referire la insula Taiwan, pe care China o consideră parte a teritoriului său şi căreia i-a "furat" recent două state ce îi erau aliate.
"China de azi a fost creată de sute de milioane de chinezi, iar cea de mâine va fi mai prosperă", a conchis Xi într-un discurs, mai scurt decât se aştepta, care a deschis parada militară, cea mai mare din istoria gigantului asiatic, mai arată EFE.
Ceremonie pe fondul tensiunilor cu SUA și protestelor din Hong KongO aniversare care vine pe fondul unui conflict comercial mocnit cu Statele Unite ale Americii şi al protestelor pro-democraţie din fosta colonie britanică Hong Kong.
China este a doua putere economică a lumii şi are ambiţii mari pentru a depăşi Statele Unite în următorii ani.
Marea paradă a fost precedată de o repetiţie generală, prilejuită de Ziua Martirilor, în celebra Piaţă Tiananmen. Istoria recentă a Chinei se leagă de Piaţa Tiananmen din Beijing. Acolo, liderul comunist Mao Zedonga proclamat pe 1 octombrie 1949 înfiinţarea Republicii Populare Chineze, şi tot în cea mai mare piaţă din lume au avut loc în 1989 demonstraţiile studenţilor care cereau mai multă libertate. Acum, Piaţa din inima Beijingului este scena pe care vor defila militarii Armatei de Eliberare, prin faţa preşedintelui Xi Jinping.
David Zweig, profesor Universitatea din Hong Kong: "El crede că China este suficient de puternică pentru a răspunde celor 100 de ani de umilinţă, despre care el vorbeşte tot timpul; şi de a fi o mare putere".
Situaţia nu este la fel de festivă în Hong Kong, unde manifestaţiile pro-democraţie se desfăşoară de câteva luni. Iar acum, demonstranţii au format un lanţ uman şi au adus jucării de pluş în formă de broască pentru a-şi arăta sfidarea faţă de regimul de la Beijing. Dorothy Chan, protestatară: "În timpul acestui protest, al acestei acţiuni, folosim această broască pentru a comunica, într-un fel ironizăm guvernul sau o folosim ca un simbol al protestatarilor, aşa că am adus aceste broaşte la demonstraţie."
Însă în China continentală, nu prea se ştie despre protestele din Hong Kong. Iar ce se ştie este bine controlat.
Locuitor: "Sprijinim toate politicile de reformă şi deschidere ale guvernului. Unii oameni din Hong Kong provoacă tulburări, iar noi, cetăţenii chinezi, suntem foarte supăraţi. Trebuie să ducem mai departe spiritul nostru patriotic."
Autorităţile de la Beijing au luat măsuri speciale de securitate pentru a preveni eventuale violenţe în Hong Kong dar şi în alte regiuni.