Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Papa Francisc acordă pentru prima dată dreptul de vot femeilor în cadrul reuniunii episcopilor

Femeilor li se va permite să voteze, alături de bărbați, propunerile de la viitoarele reuniuni ale episcopilor de la Vatican.  

Papa Francisc a decis să le acorde femeilor dreptul de vot la viitoarele reuniuni ale episcopilor, o schimbare fără precedent care reflectă speranțele de a le oferi femeilor mai multe responsabilități decizionale.

Francisc a aprobat modificări ale normelor care guvernează Sinodul Episcopilor, un organism al Vaticanului care reunește episcopii din întreaga lume pentru întâlniri periodice. Decizia vine după decenii de cereri din partea femeilor privind dreptul de vot, scrie The Guardian. 

Vaticanul a publicat miercuri modificările pe care le-a aprobat. Acestea subliniază viziunea privind asumarea de către credincioșii laici a unui rol mai mare în afacerile bisericești care au fost mult timp lăsate în seama clericilor, episcopilor și cardinalilor.

La finalul acestor reuniuni episcopii votează propuneri specifice și le prezintă papei, care elaborează apoi un document ținând cont de opiniile lor. Până acum, singurele persoane care puteau vota erau bărbații.

Citește și
papa francisc
Papa Francisc vrea să meargă într-o țară în care trăiesc mai puțin de 1.500 de catolici. De ce face asta

Însă, conform noilor schimbări, cinci surori religioase se vor alătura celor cinci preoți ca reprezentanți cu drept de vot în cadrul reuniunilor.

În plus, Francisc a decis să numească 70 de membri ai sinodului care nu sunt episcopi și a cerut ca jumătate dintre ei să fie femei. Și acestea vor avea drept de vot.

De asemenea, se dorește ca printre acești 70 de membri să fie incluși și tineri, care vor fi propuși papei de către blocurile regionale, Francisc urmând să ia decizia finală.

„Este o schimbare importantă, nu este o revoluție", a declarat cardinalul Jean-Claude Hollerich, unul dintre principalii organizatori ai sinodului.

Următoarea întâlnire, programată pentru perioada 4-29 octombrie, se concentrează tocmai pe a face Biserica să reflecte mai bine și să răspundă mai bine laicilor, un proces cunoscut sub numele de "sinodalitate" pe care Francisc îl susține de ani de zile.

Cardinalul Mario Grech, care se ocupă de sinod, a subliniat că, odată cu aceste schimbări, aproximativ 21% dintre reprezentanții reuniți la întâlnirea din octombrie sunt persoane care nu sunt episcopi, jumătate din acest grup fiind reprezentat de femei. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult