Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Panică în Filipine, după un deepfake cu președintele țării ordonând armatei să atace China. SUA au prezență masivă în zonă

Un deepfake audio în care președintele din Filipine ordonă armatei să deschidă focul împotriva Chinei a stârnit îngrijorări la Manila, pe fondul tensiunilor dintre cele două țări. În zonă tocmai au ajuns 10.000 de soldați SUA, pentru un exercițiu.  

Un clip „deepfake audio” al președintelui filipinez Ferdinand Marcos Jnr îndemnându-și armata să acționeze împotriva Chinei a stârnit îngrijorare serioasă în rândul oficialilor guvernamentali din Manila, care au avertizat că ar putea afecta politica externă a țării, scrie South China Morning Post.

În înregistrarea manipulată, vocea falsificată a lui Marcos Jnr poate fi auzită spunând că a cerut armatei să se „implice” dacă China atacă Filipine, adăugând că nu mai poate permite filipinezilor să fie răniți de Beijing.

Un deepfake este un mediu sintetic în care trăsăturile unei persoane, cum ar fi fața sau vocea, sunt înlocuite cu cele ale altcuiva care utilizează inteligența artificială.

„Nu putem compromite nici măcar un singur individ doar pentru a proteja ceea ce ne aparține de drept”, spune vocea din înregistrarea falsă, care ar fi fost lansată pe un canal YouTube cu mii de abonați. Audio-ul a fost însoțit de o prezentare de fotografii care arată nave chineze în Marea Chinei de Sud.

Citește și
Mugur Isărescu
Mugur Isărescu, în centrul unui deepfake de proporții. Avertismentul guvernatorului: BNR nu face propuneri de investiții

Clipul vine pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Manila și Beijing din cauza disputelor frecvente din Marea Chinei de Sud. Biroul Prezidențial de Comunicații (PCO) a emis marți seară un avertisment public cu privire la mass-media manipulată, confirmând că înregistrarea este complet falsă.

„A intrat în atenția Biroului Prezidențial de Comunicații informația că există conținut video postat pe o platformă populară de streaming video care circulă online, care a manipulat sunetul, conceput să sune ca președintele Ferdinand R. Marcos Jnr”, a spus PCO într-un comunicat.

Manila nu crede că în spatele deepfake-ului ar fi China

„Deepfake-ul audio încearcă să pară ca și cum președintele a îndrumat forțele noastre armate din Filipine să acționeze împotriva unei anumite țări străine. Nu există și nici nu a fost făcută o astfel de directivă”, a adăugat acesta.

Potrivit PCO, autoritățile lucrează la măsuri de combatere a știrilor false, a dezinformarii și a dezinformarii prin intermediul campaniei sale de educație media și informațională.

„De asemenea, supraveghem îndeaproape și lucrăm cu agențiile guvernamentale și cu părțile interesate relevante din sectorul privat pentru a aborda în mod activ proliferarea și utilizarea rău intenționată a deepfake-urilor video și audio și a altor conținuturi AI generative”, se arată în comunicat.

Ramon Beleno III, șeful departamentului de științe politice și istorie de la Universitatea Ateneo De Davao din Davao City, a declarat că este puțin probabil ca Beijingul și susținătorii săi din Filipine să fi fost în spatele circulației deepfake-ului, deoarece nu era în interesul lor să alimenteze tensiunile.

„Dacă se va întâmpla ceva în vestul Mării Filipinelor, cine va beneficia? Nici Filipine, nici China”, a spus el. Marea de Vest a Filipinelor este termenul folosit de Manila pentru secțiunea Mării Chinei de Sud care definește teritoriul său maritim și include zona sa economică exclusivă.

În Filipine tocmai au ajuns 10.000 de soldați americani pentru exerciții militare

Cercetătorul i-a îndemnat pe indivizii din spatele videoclipului care provoacă tensiuni asupra Mării de Vest a Filipinelor să oprească astfel de acțiuni, deoarece nu ar ajuta la rezolvarea disputei dintre Manila și Beijing.

„Nu înțelegem de ce există oameni care vor probleme. Nu este bine să escaladezi conflictul. Avem Balikatan aici. Sunt multe trupe în apele contestate. Poate că nu ar trebui să agităm situația”, a mai spus el.

Luni, Filipine și SUA au început exercițiile militare anuale comune Balikatan, care implică aproximativ 11.000 de soldați din SUA și 5.000 din Filipine, precum și participanți din forțele armate australiene și franceze.

„Dacă agitația are ca rezultat un conflict în toată regula, nu îl mai putem controla. După cum spuneam, ar trebui să fim raționali și calmul va prevala”, a subliniat Beleno.

Miercuri, secretarul adjunct al PCO, Dale De Vera, a spus că deepfake-ul viral ar putea avea urmări serioase. „Este o situație gravă, pentru că politica externă este afectată acolo”, a spus el reporterilor.

Întrebat dacă aceasta a fost prima dată când a fost creat un deepfake al președintelui, De Vera a spus că au mai existat alte cazuri înainte, dar nimic a fost la fel de periculos ca ultimul incident.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult