Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Pandemia a reactivat teoriile antisemite ale conspirației. Extremiștii europeni dau vina pe evrei și pentru Covid

Your browser doesn't support HTML5 video.

Atât în Europa, cât şi în Statele Unite, unul dintre efectele colaterale ale pandemiei s-a dovedit a fi recrudescenţa antisemitismului.

 

Cum s-a mai întâmplat în istorie, pandemia a canalizat ura antevreiască prin reîncălzirea unor străvechi teorii ale conspiraţiei.

Atât comunităţile evreieşti, cât şi guvernele, au tras semnale de alarmă asupra acestui fenomen.

Supraviețuitori ai Holocaustului, bunicii l-au învățat mereu pe rabinul Elie Rosen să țină capul jos, să nu iasă în evidență, pentru că istoria s-ar putea oricând repeta.

Vara trecută, sinagoga în care oficiază a fost profanată. Câteva zile mai târziu, rabinul Rosen a fost alergat cu o bâtă de baseball, dar a reușit să se refugieze la timp în mașină.

Elie Rosen, preşedintele comunităţii evreieşti din Graz, Austria: ”Fără îndoială, m-am speriat. Să fii atacat fizic este altceva decât să fii hărțuit verbal, lucru cu care eram deja obișnuit, mai ales în ultimul an" .

Citește și
29 de polițiști germani, suspendați pentru că își trimiteau poze cu Adolf Hitler și camere de gazare
29 de polițiști germani, suspendați pentru că își trimiteau poze cu Adolf Hitler și camere de gazare

În 2020, incidentele antisemite din Austria au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, de când țara le tine evidența.

În Germania, aceste atacuri s-au înmulțit cu 30%, iar în ambele țări fenomenul este pus pe seama restricțiilor anti-COVID. Mulți dintre cei care au protestat dădeau vina pe evrei pentru pandemie.

Katharina Von Schnurbein, comisar UE: ”Teorii ale conspirației antisemite circulă de secole și istoria arată că, de fiecare dată când există o pandemie, aceste teorii țâșnesc din nou la suprafață".

 

Ura se răspândește masiv online

 

Dar recrudescența antisemitismului se observă deja de ani de zile în Europa. De la atacul din 2015 asupra unui magazin evreiesc din Paris și până la frecvente profanări de morminte evreiești. În Bruxelles, rabinul Albert Guigui poartă o șapcă de baseball când iese pe stradă.

Albert Guigui, rabin din Bruxelles: ”Sigur că acasă port kipa, dar afară prefer să maschez asta. Nu e sănătos să trăiești într-o atmosferă de frică, în care te simți vânat. Pe lângă vigilență, cred că trebuie să atacăm rădăcina problemei, care ține de percepția asupra celui diferit".

Pe lângă tensiunile provocate de restricțiile anti-pandemie, și recenta runda de conflict dintre Israel și Hamas a alimentat resentimentele.

În Berlin sau în Bruxelles au fost scandate în strada lozinci antievreiești explicite: "Evrei, amintiți-vă de Kaybar! Armata lui Mohammed se întoarce!".

Ura se răspândește masiv și online, prin caricaturi și teorii ale conspirației distribuite în neștire. Comisia Europeană s-a înțeles cu marile companii din tehnologie să înlăture conținutul ofensator în 24 de ore, dar asta doar când sunt alertate în privința acestor pagini.

Melissa Bell, reporter CNN: ”Acesta este memorialul din inima Vienei dedicat celor 65.000 de evrei austrieci deportați în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Cei mai mulți n-au supraviețuit. Acest memorial ne amintește la ce pot duce vorbele și teoriile conspirației, dar și faptul că Europa are propria ei istorie, foarte violentă a antisemitismului. Un antisemitism care de fapt nu a dispărut niciodată".

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult