Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Orașul din Germania în care primarul a fost tras la sorți. Cum s-a ajuns aici

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un orășel german are un nou primar ales prin tragere la sorți. Situația inedită are o explicație simplă: doi candidați au primit același număr de voturi, iar ieșirea din impas e lăsată în seama norocului, pentru că așa spune legea.

Câștigătorul are motive de bucurie, spre deosebire de fostul primar, care a fost învins. Și o parte dintre localnici sunt nemulțumiți că o bilă extrasă dintr-o găleată a cântărit mai mult decât voturile lor.

O găleată acoperită cu un prosop, două bile, o extragere ş orăşelul Ahnatal din landul german Hesse are un nou primar.

Stephan Hänes (SPD), viitorul primar: „Nu am realizat în acel moment că numele meu era cel strigat. Abia când au început să aplaude m-am lămurit că acela e numele meu.”

Stephan Hanes, candidatul Partidului Social Democrat din Germania, a câştigat alegerile şi vă ocupa funcţia de primar în următorii 6 ani. În tabăra cealaltă, fostul edil al oraşului nu a fost foarte încântat că a pierdut mandatul la loto.

Citește și
Unul dintre cele mai bune sisteme medicale din lume abia mai face față pandemiei. Spania și Marea Britanie ies din carantină
În timp ce Germania abia mai face față pandemiei, Spania și Marea Britanie ies din carantină

Michael Aufenanger (CDU), fostul primar: „Nu avem un câştigător. Avem un câştigător la loterie şi acela este domnul Hänes, căruia vreau să-i urez toate cele bune.”

Cum s-a ajuns la o loterie pentru alegerea primarului? Primii doi candidaţi au obţinut acelaşi număr de voturi, 2106. Potrivit legilor din landul Hesse, în această situaţie nu se organizează un al doilea tur de scrutin: câştigătorul e tras la sorţi.

Stephan Hänes (SPD), viitorul primar: „Am fost foarte surprins la început şi mă gândeam că a fost o problemă tehnică la mijloc. Chiar ar putea fi una, cu 50% Aufenanger şi 50% Hänes.”

Michael Aufenanger (CDU), fostul primar: „Ai putea crede că trebuie să fie măcar un vot în plus sau în minus. Dar când numărătoarea a ieşit aşa, la început nu mi-a venit să cred.”

Localnicii ar fi preferat totuşi ca ei să aibă un cuvânt de spus în alegerea primarului, în locul bilei extrase din găleată.

Chiar şi candidaţii au tratat situaţia cu o doză de umor şi au încercat şi alte soluții pentru a ajunge la un rezultat final. Numai că jocul ales de ei nu e menționat în legea alegerilor locale din Hesse.

Până la urmă, situația a fost tranșată rapid și fară cheltuieli suplimentare. Mai dificil a fost pentru fostul primar, nevoit să renunţe la primărie după 12 ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult