Cum au ajuns interlopii din Europa să-şi facă propria reţea telecom, cu 60.000 de "abonaţi"
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Totul a fost posibil după penetrarea unui sistem de comunicații criptat, folosit aproape exclusiv de organizațiile criminale, care se ocupau cu trafic de droguri, extorcare de fonduri, șantaj și răpiri.
În ultimele luni au fost interceptate şi descifrate, în timp real, "peste 100 de milioane de mesaje" transmise, intre infractori din toată lumea, printr-o reţea secretă de comunicaţii criptate, denumită EncroChat.
Nikki Holland, National Crime Agency: "Echipa mea a descris penetrarea sistemului criptat drept echivalentul spargerii Codului Enigma (în al doilea război mondial). A fost ca şi când am fi avut agenţi infiltraţi în fiecare organizaţie criminală majoră din Regatul Unit, unde puteam urmări tot ce fac infractorii. "
Interceptările au luat sfârşit la jumătatea lui iunie, după ce reţeaua a sesizat, conform unui mesaj de "alertă" adresat celor circa 60.000 de utilizatori, că a fost "infiltrată în mod ilegal" de "entităţi guvernamentale". Iar clienţii au fost sfătuiţi să se debaraseze "imediat" de telefoanele criptate pe care le foloseau.
Potrivit autorităţilor, aproape toţi clienţii EncroChat - peste 90% dintre ei - aveau legături cu crima organizată. Circa 50.000 de telefoane utilizate de aceştia erau active.
Cressida Dick, Metropolitan Police Service: "Am reușit să lovim la cele mai înalte niveluri ale crimei organizate, unde era răul cel mai mare. Am arestat infractori, le-am confiscat banii murdari, le-am anihilat rețelele de distribuție, într-un mod fără precedent."
Folosirea telefoanelor criptate de către indivizi având legături cu crima organizată a fost detectată pentru prima dată în Franţa, în 2017.
De atunci, operaţiunea, care a inclus şi Europolul, a devenit internaţională. După decodarea mesajelor criptate, au fost posibile peste 800 de arestări pe întreg continentul. De asemenea poliţiştii au capturat peste 2 tone de droguri, zeci de arme şi zeci de milioane de euro, bani suspectați că provin din activităţi de crimă organizată.
Cressida Dick: "Este doar începutul, cred. I-am arestat pe mulți, vor mai urma și alte arestări, și am anihilat rețele de crimă organizată, pentru săptămâni, luni, poate chiar ani de acum înainte."
Potrivit autroritatilor olandeze, prin infiltrarea în reţeaua EncroChat s-a reuşit prevenirea a "zeci de fapte criminale violente", inclusiv răpiri, crime şi agresiuni cu arme de foc.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: bani , droguri , politie , crima organizata
Dată publicare: 03-07-2020 08:18