Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Oficial european: Un sfert din forțele ruse care au invadat Ucraina sunt „în mod efectiv inoperabile”

Aproximativ un sfert din forțele ruse utilizate în invazia Ucrainei sunt „efectiv inoperabile”, potrivit unui oficial european, în urma pierderilor grele, a logisticii și susținerii slabe, scrie CNN.

Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina, ultimele informații. Ziua 45

Rusia a organizat aproximativ 120 de grupuri tactice de batalioane (BTG) în jurul Ucrainei înainte de invazie, a informat CNN la acea vreme.

După șase săptămâni de război, aproximativ 29 dintre acestea sunt acum scoase din funcțiune, a spus un oficial militar european.

Forțele ruse au încercat să combine unele dintre părțile rămase ale BTG-urilor în unități de luptă coerente, folosind rămășițele a două sau trei BTG-uri pentru a încerca să facă unul, a adăugat oficialul.

Comentariile vin la o zi după ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut pe scurt, joi, că Rusia a suferit pierderi „semnificative” ale trupelor sale în Ucraina, numind-o „o tragedie uriașă” pentru țară, într-un interviu pentru Sky News.

Citește și
kramatorsk, ucraina
Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 8 aprilie 2022. Rușii dau vina pe ucraineni pentru atacul asupra gării Kramatorsk

Întrebat dacă retragerea trupelor ruse din regiunea Kiev ar putea fi privită drept „o umilință” pentru Kremlin, Peskov a spus că folosirea acestor cuvinte ar fi „o înțelegere greșită a situației”.

„Avem pierderi semnificative de trupe și este o tragedie uriașă pentru noi”, a recunoscut Peskov, înainte de a susține că motivul retragerii Rusiei din regiunile Kiev și Cernihiv a fost „un act de bunăvoință în timpul negocierilor dintre delegațiile ucrainene și ruse”.

Cel puțin 10.000 de soldați ruși au fost uciși

Peskov a adăugat că Rusia a făcut acest lucru ca „să ridice tensiunea din acele regiuni, pentru a arăta că Rusia este cu adevărat pregătită să creeze condiții confortabile pentru continuarea negocierilor”.

CNN nu a putut verifica câți soldați ruși au fost uciși în Ucraina. Luna trecută, tabloidul rus Komsomolskaya Pravda, cunoscut ca fiind pro-Putin, a raportat că bilanțul morților era atunci de 9.861 - mult mai mare decât cifrele oficiale de la Kremlin.

Cifra, care a fost atribuită Ministerului Apărării și ulterior retrasă de ziar - care susținea că i-a fost piratat site-ul - nu a fost confirmată de Kremlin.

Oficialii americani și NATO au estimat luna trecută că victimele rusești variază între 3.000 și 10.000. Oficialii ucraineni au susținut că bilanțul este și mai mare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult