Observatori internaționali: SUA au pierdut lupta cu virusul și mizează pe imunitatea de grup
Your browser doesn't support HTML5 video.
Este impresia observatorilor după intrarea în echipa de criză a unui nou consilier care a eclipsat rapid influența doctorului Anthony Fauci.
Unul dintre argumentele invocate este situația din Suedia care a adoptat imunitatea colectivă drept strategie națională. În Suedia n-a mai murit nimeni de COVID din 23 august însă rata populației imunizate abia depășește 15 %.
De profesie medic neuro-radiolog, Scott Atlas a intrat luna trecută în echipa de criză a Casei Albe, după ce preşedintele Trump i-a remarcat intervenţiile la postul FOX News.
Potrivit unor surse citate de CNN, celula de criză se reuneşte tot mai rar, pentru că şeful ei, vicepreşedintele Mike Pence, e în campanie electorală. Mai mult, recent s-au luat mai multe decizii în absenţa doctorului Anthony Fauci.
Președintele Donald Trump: ”Mă înţeleg foarte bine cu el (dr. Fauci), dar uneori vine cu câte o chestie de te-ntrebi de unde naiba a scos-o. Oricum, eu l-am moştenit pe Fauci (de la administraţia Obama)”.
Presiunile făcute de Casa Albă pentru aprobarea pripită unui vaccin anti-coronavirus au stârnit multe comentarii negative în lumea medicală.
Amy Compton-Phillips medic: ”Începe să se erodeze încrederea de care se bucurau instituţii altminteri de un profesionalism impecabil. Nu e de-ajuns să obţii vaccinul. Trebuie să-l şi administrezi populaţiei, iar încrederea e un factor-cheie pentru asta”.
Chiar dacă administraţia Trump nu recunoaşte oficial adoptarea acestei politici, doctorul Scott Atlas pare să fie adeptul imunităţii colective. Este însă prematură evaluarea acestei strategii, pe care au adoptatat-o până acum doar suedezii.
Cu peste 84 de mii de îmbolnăviri şi 5.800 de decese, la o populaţie totală de 10 milioane, Suedia depăşeşte chiar şi Statele Unite la mortalitate la suta de mii de locuitori. Totuşi, de 10 zile, tara scandinavă n-a mai raportat niciun deces cauzat de COVID-19.
Max Foster, corespondent CNN: ”Iar asta susţine teoria că populaţia şi-a dezvoltat un anumit nivel de rezistenţă la virus. Imunitatea de turmă rămâne însă un subiect controversat. Testele pentru anticorpi făcute în Stockholm nu arată formarea unei asemenea imunităţi de turmă, care ar presupune că 70% din populaţie să aibă anticorpi. Pe de altă parte, unii susţin că poate nu se fac testele potrivite pentru asta. Poate că celulele T sunt cele care protejează, însă testele pentru celulele T sunt mult mai complicate şi ar fi necesară o testare masivă. Oricum, oficialii suedezi pun succesul ţării pe seama mai multor factori: sistemul medical solid şi cu acces universal, numărul mare de locuinţe cu un singur locatar, dar şi încrederea pe care populaţia tinde s-o aibă în institutiiile publice. Guvernul accentuează că, deşi nu a decretat carantină, mulţi suedezi au decis ei înşişi să stea în case ori să păstreze distanţa”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: SUA , coronavirus , imunitate , cornavirus , imunitate de grup
Dată publicare: 02-09-2020 20:12