Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Moartea pasagerilor de pe Titan, confirmată de Garda de Coastă și de OceanGate. Rămășițele găsite sunt ale submersibilului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Garda de Coastă a SUA și OceanGate au confirmat joi seară moartea pasagerilor din submersibilul Titan. Rămășițele găsite lângă epava Titanicului erau părți din acesta.

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 22:32 - Locul în care a avut loc tragedia ar fi la o distanță de 487 de metri față de partea din față a Titanicului. În acea zonă nu există rămășițe ale epavei.

UPDATE 22:25 - Cât despre sunetele care au fost înregistrate miercuri, contraamiralul spune că nu aveau nicio legătură cu submersibilul.

UPDATE 22:23 - Oficialul de la Garda de Coastă a SUA a mai spus că cel mai probabil nu vor reuși să recupereze trupurile celor cinci pasageri.

UPDATE 22:22 - Contraamiralul John Mauger a transmis că nouă vase se află acum în zonă deoarece căutările pentru mai multe informații continuă. Angajații care se ocupă de acest caz vor începe să fie demobilizați în următoarele 24 de ore.

Citește și
submersibil
Căutările pentru submersibilul Titan continuă. Era controlat cu o consolă pentru jocuri video modificată

UPDATE 22:19 - Garda de Coastă a SUA a declarat că sonarele nu au detectat niciun „eveniment catastrofic” în apă, în timpul celor 72 de ore de căutări. Un oficial a adăugat că este încă prea devreme pentru a ști când a avut loc implozia.

UPDATE 22:17 -  Un expert în adâncurile mărilor și oceanelor a declarat că au fost găsite cinci piese diferite de resturi lângă Titanic, fiind vorba despre rămășițele submersibilului.

Prima bucată care a fost găsită a fost conul din partea din spate a submersibilului. Ulterior a fost găsită o zonă mai mare cu resturi, între care partea din față a carcasei. Acesta a fost primul indiciu că un „eveniment catastrofal” a avut loc. Apoi a fost găsită încă o zonă cu rămășițe mai mică, unde se afla celălalt capăt al carcasei.

UPDATE 22:02 - Garda de Coastă a confirmat, într-o conferință, atât faptul că rămășițele găsite sunt ale submersibilului, cât și moartea pasagerilor.

UPDATE 21:47 - OceanGate crede că pasagerii „din nefericire au fost pierduți”, a transmis compania într-un comunicat.

„Credem că CEO-ul nostru Stockton Rush, Shahzada Dawood și fiul său Suleman Dawood, Hamish Harding și Paul-Henri Nargeolet din nefericire au fost pierduți. Acești bărbați au fost adevărați exploratori care au împărtășit spiritul de aventurieri și o pasiune profundă pentru explorare și pentru protejarea apelor oceanelor. Inimile noastre sunt alături de aceste cinci suflete și alături de fiecare membru al familiilor lor în aceste vremuri tragice. Ne întristează pierderea vieților și a bucuriei pe care o aduceau tuturor celor din jur. Este o perioadă extrem de tristă pentru angajații noștri care sunt extenuați și întristați de pierdere. Întreaga familie OceanGate este profund recunoscătoare pentru bărbații și femeile din multiple organizații ale comunității internaționale care au muncit atât de mult în această misiune. Apreciem implicarea lor în găsirea celor cinci exploratori și zilele și nopțile de muncă pentru a ajuta echipa noastră și familiile lor. Este o perioadă grea pentru întreaga comunitate de exploratori și pentru fiecare membru al familiilor celor pierduți pe mare”, a transmis OceanGate.

UPDATE 21:42 - Fragmentele găsite în timpul căutărilor au fost evaluate ca fiind din corpul extern al submersibilului, potrivit unui raport citat de CNN.

Rămășițele au fost localizate pe fundul oceanului, la aproximativ 500 de metri de epava Titanicului.

UPDATE 21:31 - Kathleen Cosnett, membră a familiei miliardarului Hamish Harding care se afla la bordul submersibilului, dă vina pe compania OceanGate pentru faptul că a întârziat raportarea dispariției opt ore.

„Este înspăimântător. Le-a luat atât de mult să înceapă salvarea lor, mult prea mult”, a spus aceasta.

UPDATE 21:11 - Vehiculele folosite pentru căutarea submersibilului Titan sunt mașinării puternice care sunt trimise spre fundul oceanului de către un operator de la suprafață, Mike Welham în acest caz, un specialist de operațiuni maritime și autor, potrivit CNN.

Unul dintre vehiculele operate de la distanță, ROV, este cel care a descoperit zona cu rămășițe de lângă Titanic.

ROV-urile sunt foarte mari și puternice, echipate cu lumini, camere și tehnologii care le permit să ajungă la mari adâncimi.

Vehiculul este conectat la un vas care rămâne pe suprafața apei. Odată ce ROV-ul ajunge în adâncuri, un pilot îl coordonează astfel încât să ajungă la locația dorită.

UPDATE 20:34 - Un expert în misiuni de salvare și scufundări, David Mearns, care cunoaște două dintre persoanele aflate la bordul submersibilului, a declarat pentru SkyNews, că resturile găsite lângă epava Titanicului sunt „un cadru de acostare și un capac din partea din spate a submersibilului”.

Informația nu a fost confirmată oficial.

„Nu folosesc fraze precum 'zonă cu fragmente' decât dacă nu există nicio șansă ca cineva să fie recuperat în viață. O zonă cu fragmente înseamnă o rupere a submersibilului... asta cumva chiar indică cel mai rău scenariu, care este o eroare catastrofală, adică o implozie. Singurul lucru împăciuitor este că s-a întâmplat imediat - literalmente în milisecunde - iar oamenii nu ar fi știut ce se întâmplă”.

David Mearns era prieten cu miliardarul britanic Hamish Harding și cu pilotul francez Paul-Henri Nargeolet. Cei doi se aflau în submersibil.

Într-un interviu emoționant, acesta a spus că cele mai mari frici ale sale „s-au întâmplat” și că s-a rugat ca finalul să fie altul.

„Doi prieteni de-ai mei s-au dus”, a spus el.

O echipă care s-a implicat și în cazul dispariției avionului Malaysia Airlines Flight 370 (MH370), în 2014, intervine și în căutarea submersibilului Titan.

Submersibilul „Titan” transporta cinci persoane către Titanic

Submersibilul "Titan", care transporta cinci persoane într-o călătorie în largul mării către epava centenară a navei Titanic, în cadrul unei expediţii turistice, începe fiecare călătorie având o rezervă de oxigen care ar ajunge teoretic pentru 96 de ore. Ambarcaţiunea este dispărută de duminică.

Submersibilul Titan, care are o lungime de 6,7 metri şi este operat de compania americană OceanGate Expeditions, şi-a început coborârea duminică la ora locală 8.00 (15.00, ora României). Acesta a pierdut contactul cu nava sa de sprijin de la suprafaţă aproape de sfârşitul a ceea ce ar fi trebuit să fie o scufundare de două ore până la Titanic.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult