Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O vază chinezească evaluată sub 2.000 de dolari a fost adjudecată la o licitație cu aproape nouă milioane de dolari

O vază chinezească estimată să fie licitată cu 1.500-2.000 de euro, a fost adjudecată pentru mai mult de nouă milioane de euro, după un război al licitațiilor între colecționari.

Vasul alb cu albastru Tianqiuping a fost scos, sâmbătă, la licitație la casa Osenat din Fontainebleau, lângă Paris, ajungând să fie adjudecată cu suma de 9,121 milioane de euro, care include taxe, potrivit site-ului companiei. Vaza are un corp sferic și un gât lung cilindric. Măsoară 853.44 de centimetri și este decorată cu dragoni și nori, conform listării. Vazele Tianqiuping sunt cunoscute și sub denumirea de vaze cu „sferă cerească” datorită formei lor.

Ce i-a cerut proprietarul vazei licitatorului

Jean-Pierre Osenat, președintele casei de licitații, a declarat, marți, pentru CNN, că proprietarul vazei, care locuiește în străinătate, i-a cerut licitatorului să o vândă ca parte a unui lot de articole luate din casa regretatei lor bunici din Bretania, nord-vestul Franței. „Le va schimba complet viața”, a spus Osenat. „Le este greu să se împace”. Bunica era o colecționară pasionată de artă și deținea această vază de 30 de ani, a spus el, adăugând că au existat semne timpurii de interes enorm pentru vază, atunci când zeci de oameni au venit să o examineze în timpul unei expoziții pre-licitație.

Câte persoane și-au exprimat interesul pentru vază

Aproximativ 300-400 de persoane și-au exprimat interesul pentru licitație, a spus Osenat, care, în cele din urmă, a limitat numărul de ofertanți la 30, toți fiind nevoiți să plătească un depozit pentru a participa. Au fost 15 ofertanți la telefon și 15 prezenți la casa de licitații, zece încă licitând când prețul a depășit pragul de cinci milioane de euro, a spus Osenat. „Este incredibil”, a spus el, adăugând că cel mai mare preț al său de vânzare anterior a venit în 2007, când o sabie folosită de Napoleon în bătălia de la Marengo din 1800 a adus 6,4 milioane de dolari. Osenat a explicat că, în timp ce un expert în evaluare a spus că vaza datează din secolul XX și, prin urmare, nu este rară, colecționarii credeau că este un exemplu foarte rar de vază Tianqiuping din secolul al XVIII-lea. „Am încredere în ciocan, adică cred că legea cererii și ofertei determină prețul pieței”, a spus el. „Opinia unui expert nu o poate depăși pe cea a 300 de oameni”. Uneori, în licitații, s-ar putea să vezi două sau trei persoane care cred în mod eronat că un articol este mult mai valoros decât a spus un expert, dar nu 300, a spus Osenat. „Cred că piața a vorbit”, a spus el, adăugând că acum crede că vaza datează din secolul al XVIII-lea.

Citește și
radu nemes
Statul român a recuperat peste un milion de dolari din SUA, în dosarul în care a fost condamnat Regele Motorinei
Cine este cumpărătorul

Cumpărătorul încă neidentificat este chinez, a spus Osenat, care a adăugat că, în ultimii ani, cumpărătorii chinezi au manifestat un interes din ce în ce mai mare pentru cumpărarea de artefacte istorice despre care cred că au fost furate din țara lor în trecut. Osenat crede că vaza va fi expusă într-un muzeu, dar că nu poate fi sigur în acest moment.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult