Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O sută de preoți și angajați ai Bisericii Catolice din Germania au recunoscut public că sunt LGBT+

O sută de catolici LGBT+, angajaţi ai Bisericii sau ai parohiilor în cadrul cărora activează, şi-au făcut luni ''coming out-ul'' în Germania, denunţând ''discriminarea şi excluderea'' şi solicitând ''accesul liber'' la profesiile pastorale, informează AFP.  

Pe site-ul campaniei #OutInChurch, ei solicită ''o schimbare în codul muncii discriminatoriu al Bisericii'' Catolice şi eliminarea ''formulărilor degradante şi excluzive'' din regulamente, precum şi încetarea unui ''sistem de disimulare, de dublă moralitate şi necinste'' privind chestiunea LGBT+ în Biserică.

Nici ''orientarea sexuală sau identitatea de gen'' şi nici ''implicarea într-o relaţie sau căsătorie non-heterosexuală'' nu ar trebui să constituie ''un obstacol în calea angajării sau un motiv de concediere'', susţin iniţiatorii demersului într-un manifest.

Dezbateri aprinse în Biserica Catolică legate de chestiunea LGBT+

''Nu vreau să mă mai ascund'', a declarat Uwe Grau, preot homosexual din dieceza Rottenburg-Stuttgart (sud), unul dintre aceste zeci de persoane LGBT+ prezentate într-o galerie foto, în unele cazuri sub anonimat.

''Facem parte din Biserică”, a spus Raphaela Soden, care se declară persoană agender (fără identitate de gen) şi care lucrează în dieceza din Fribourg (sud-vest).

Citește și
Preoții dintr-o comună sibiană nu mai vor coroane de flori la înmormântări. Care este motivul
Preoții dintr-o comună sibiană nu mai vor coroane de flori la înmormântări, pentru că sunt poluante

Chestiunea LGBT+ face subiectul unei dezbateri aprinse în cadrul Bisericii. Papa Francisc susţine tradiţia catolică pe tema căsătoriei - considerată drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie în scopul procreării -, declarând în acelaşi timp că ''Dumnezeu îl iubeşte pe fiecare dintre copiii săi'', notează AFP.

Liderul de la Vatican a criticat, de asemenea, în mod repetat ''teoria genului'', calificată drept un ''proiect ideologic'', şi a aprobat la jumătatea lunii martie 2021 publicarea unei note a Vaticanului reafirmând doctrina Bisericii Catolice care consideră homosexualitatea un "păcat" şi confirmând imposibilitatea pentru cuplurile de acelaşi sex să primească binecuvântarea căsătoriei, rezervată doar "uniunii indisolubile dintre un bărbat şi o femeie".

Mai multe mărturii ale catolicilor LGBT+ germani aflaţi în slujba Bisericii vor fi difuzate luni seară la televiziunea publică, în cadrul unui documentar intitulat "How God created us" (''Cum ne-a creat Dumnezeu''), ce vizează, de asemenea, denunţarea acţiunilor de intimidare şi discriminare cărora le cad victime.

Religia catolică, principala confesiune în Germania

Aceste iniţiative vin la câteva zile după noi acuzaţii la adresa Bisericii Catolice din Germania în cazuri de pedocriminalitate: un raport independent a vizat înalţi demnitari ai Bisericii, inclusiv pe fostul papă emerit Benedict al XVI-lea, acuzat de lipsă de acţiune în faţa preoţilor pedofili la sfârşitul anilor 1970 şi începutul anilor 1980.

În urma publicării raportului, Vaticanul şi-a exprimat joi încă o dată "sentimentul de ruşine şi de remuşcare" pentru violenţele sexuale comise de unii dintre preoţii catolici asupra unor minori.

Religia catolică reprezintă principala confesiune în Germania, chiar dacă numărul adepţilor este în scădere, ajungând la 22,2 milioane în 2020, o reducere cu 2,5 milioane faţă de 2010.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult