Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O spioană de top primea haine de firmă și mese la restaurante de lux pentru a face ceva greu de înțeles. Ce a urmat

O fostă membră a Consiliului de Securitate Națională al SUA este acuzată că a primit haine de firmă, mese la restaurante cu stele Michelin și zeci de mii de dolari pentru a lucra pentru Coreea de Sud, un aliat vital al Statelor Unite.  

Un expert proeminent în Coreea de Nord și fost analist CIA a fost acuzat marți de un mare juriu din New York pentru că a lucrat în secret pentru guvernul sud-coreean în schimbul unor produse de designer, mese la restaurante cu stele Michelin și 37.000 de dolari pentru un fond pe care ea îl controla, scrie CNN.

Sue Mi Terry, care a fost cândva membră a Consiliului de Securitate Națională al SUA, a acționat prima dată ca agent străin în iunie 2013, când a început să se întâlnească cu un „recrutor” fără nume în „mai multe ocazii”, potrivit rechizitoriului.

La îndrumarea oficialilor guvernului de la Seul, Terry a susținut poziții de politică ale Republicii Coreea de Sud, inclusiv în articolele publicate în presă, a dezvăluit informații nepublice ale guvernului SUA ofițerilor de informații din Republica Coreea și a facilitat accesul oficialilor guvernului Republicii Coreea la oficialii guvernului SUA, se arată în rechizitoriu. 

În schimb, oficialii sud-coreeni i-ar fi oferit fostei analiste CIA în jur de 37.000 de dolari, susținând că ar putea ascunde originea fondurilor prin depunerea lor într-un cont „cadou” desemnat la think tank-ul unde lucra ea.

Citește și
ana montes
Povestea Anei Montes, spioana eliberată după 20 de ani. Cum şi-a folosit memoria incredibilă pentru a trăda SUA pentru Cuba

Sue Mi Terry ar fi primit, de asemenea, și alte cadouri generoase – inclusiv o geantă Louis Vuitton de 3.450 de dolari, o haină Dolce & Gabbana de 2.845 de dolari și mese la restaurante cu stele Michelin – și a fost plătită, de asemenea, să scrie articole de opinie care susțin pozițiile politice ale Coreei de Sud în instituțiile media americane și coreene.

Iva Zorić, un purtător de cuvânt al think tank-ului Consiliului pentru Relații Externe care a angajat-o pe fosta analistă CIA, a declarat că aceasta a fost plasată în concediu administrativ imediat după ce a aflat de rechizitoriu. „Luăm aceste acuzații foarte în serios”, a spus Zorić pentru CNN.

Rechizitoriul mai susține că Sue Mi Terry a acționat ca o „sursă valoroasă” de informații pentru guvernul sud-coreean. Într-un caz, Sue Mi a participat la un briefing de politică neînregistrat în Coreea de Nord cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken în iunie 2022.

A lucrat pentru SUA sub mandatele a doi președinți

De îndată ce întâlnirea s-a încheiat, ea a transmis responsabilului ei „note scrise de mână” care descriau conținutul briefing-ul cu ușile închise, susține rechizitoriul.

Serviciul Național de Informații din Coreea de Sud a declarat: „Autoritățile de informații din Coreea de Sud și Statele Unite sunt în strânsă comunicare cu privire la rechizitoriul legat de Legea privind înregistrarea agenților străini”. Ministerul Afacerilor Externe din Seul nu a răspuns imediat la cererea de comentarii a CNN.

Legea SUA îi obligă pe cetățenii americani să se înregistreze ca agenți străini dacă se angajează în anumite activități pentru sau în numele unui guvern străin. Rechizitoriul susține că Sue Mi Terry acționa ca un agent străin, dar nu s-a înregistrat așa cum se cere, ceea ce este o infracțiune.

Sue Mi Terry, născută în Seul și cetățean american naturalizat, a început să lucreze pentru guvernul SUA în 2001. Ea a servit ca analist de mare profil pe problemele din Asia de Est pentru CIA, înainte de a demisiona preventiv în 2008 din cauza unui conflict de interese, respectiv relația ei cu Serviciul Național de Informații din Coreea de Sud, așa cum a fost înregistrată într-un interviu FBI din iunie 2023.

Mai târziu, ea a fost director pentru Japonia, Coreea și Afacerile Oceanice pentru Consiliul Național de Securitate sub administrațiile George W. Bush și Barack Obama.

A apărut de multe ori la TV, în calitate de analist CIA

În iunie 2013, la cinci ani după părăsirea CIA, Terry a început să opereze ca diplomat străin în cadrul ONU, raportând unora dintre oficialii de cel mai înalt rang care servesc Coreea de Sud, adâncind și mai mult legăturile cu aceștia.

Necunoscută pentru mass-media, Sue Mi Terry a fost prezentată în mai multe emisiuni TV, inclusiv în apariții pe CNN. Ea a scris rapoarte atât pentru instituțiile de știri americane, cât și pentru cele sud-coreene.

Terry a declarat anterior Congresului, sub jurământ, că nu a acționat ca un agent străin în timp ce depunea mărturie în fața unei audieri a Camerei cu privire la escaladarea activității nucleare a Coreei de Nord.

Coreea de Sud este un aliat cheie al SUA în Asia-Pacific, deși acuzațiile la adresa lui Sue Mi Terry nu este primul caz de presupusă coliziune care testează prietenia celor două țări.

Documentele interne ale Pentagonului scurse anul trecut au descris, în detalii remarcabile, conversații private dintre doi oficiali înalți de securitate națională din Coreea de Sud, pe care SUA i-ar fi interceptat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult