Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O româncă, printre cele 300 de femei care vor participa la o expediție unică în lume

Your browser doesn't support HTML5 video.

O româncă va porni într-una dintre cele mai ambiţioase expediţii în jurul lumii, într-un demers fără precedent, împotriva poluării oceanelor cu plastic.

Misiunea va fi condusă de o activistă pentru mediu din Marea Britanie şi va avea echipaje formate doar din femei. Din 10.000  de voluntare înscrise din toată lumea, au fost alese 300.

Imagini catastrofale cu apele mărilor şi oceanelor acoperite de plastic le-au convins pe activistele de mediu să participe la expediţia în jurul lumii. Călătoria va începe din Marea Britanie pe 8 octombrie şi va dura 2 ani.

Doar 300 de femei din întreaga lume au fost alese şi se vor alătura echipajului principal în diferite puncte de pe traseu. Au vârste între 18 şi 57 de ani, provin din 30 de ţări şi activează în diverse domenii profesionale. Printre ele se afla şi românca Daniela Untescu.

Daniela Untescu: "N-a fost foarte simplu, dar am reuşit până la urmă pentru faza a doua a expediţiei, cea din 2020, eu voi merge în faza 11 între Tonga şi Fiji. Vom lua mostre de apă care vor fi trimise la institute de cercetări, care vor măsura nivelul de poluare, pentru a crea noi modalităţi de a preveni poluarea, de a crea din ce în ce mai multă conştiinţa civică de ceea ce se întâmplă cu poluarea cu microplastic".

În vârstă de 54 de ani, Daniela Untescu a fost mulţi ani vicepreşedinta de resurse umane la birourile din Londra ale unei mari companii multinaţionale. Iubeşte marea, este pasionată de navigaţie şi crede că această misiune este cauza perfectă pentru care să lupte.

Emily Penn, iniţiatoarea expediţiei: "eXXpedition Round the world este despre a duce aceste 300 de femei în acele locuri izolate din lume pentru a vedea cu ochii lor problemele cauzate de plastic, dar şi pentru a înţelege soluţiile astfel încât să se întoarcă acasă cu informaţii concrete, în ţările, în comunităţile lor, la locul lor de muncă pentru a determina schimbarea."

Voluntarele vor analiza particulele de plastic, acelea care nu se văd cu ochiul liber, dar s-au dovedit nimicitoare pentru flora şi fauna marina dar şi pentru oameni. Activistele vor să stabilească provenienţa plasticului pentru a găsi soluţiile potrivite care să oprească poluarea planetei. Expediţia este coordonată de cercetători de la două universităţi de prestigiu din Marea Britanie şi Statele Unite.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult