O paraşutare de ajutoare s-a soldat cu cinci morţi şi 10 răniţi în Gaza, după ce o paraşută nu s-a mai deschis | VIDEO
Pachetul „a căzut ca o rachetă” pe acoperişul unei case din apropierea taberei de refugiaţi al-Shati, unde oamenii aşteptau, după ce paraşuta nu s-a mai deschis, relatează The Guardian, citând martori oculari.
Martorii au declarat că accidentul a avut loc vineri dimineaţă în apropierea taberei de refugiaţi de pe coastă al-Shati, una dintre cele mai devastate zone din Gaza. O paraşută ataşată la palet nu s-a deschis corect, iar încărcătura a căzut peste un grup de bărbaţi, adolescenţi şi copii mai mici care sperau să obţină alimente şi alte provizii.
Câteva sute de mii de persoane se confruntă cu foametea în nordul Fâşiei Gaza, unde trăiesc printre ruinele caselor lor, fără canalizare, electricitate sau alte servicii de bază.
Victimele au fost transportate la spitalul al-Shifa din oraşul Gaza, a declarat asistentul şef al camerei de urgenţă, Mohammed al-Sheikh.
Un martor din tabără a declarat că el şi fratele său au urmărit ajutoarele paraşutate în speranţa de a primi „un sac de făină”.
„Apoi, dintr-o dată, paraşuta nu s-a deschis şi a căzut ca o rachetă pe acoperişul uneia dintre case”, a declarat Mohammed al-Ghoul. „Zece minute mai târziu, am văzut oameni care transferau trei martiri (morţi - n.r.) şi alţi răniţi, care stăteau pe acoperişul casei unde au căzut pachetele de ajutoare”, a relatat martorul.
SUA şi Iordania se numără printre ţările care au efectuat paraşutări de ajutoare în nordul Fâşiei Gaza, unde sute de mii de oameni se confruntă cu condiţii dezastruoase după mai mult de cinci luni de război.
Referindu-se la cele cinci persoane ucise vineri, biroul de presă al guvernului din Fâşia Gaza, teritoriu administrat de Hamas, a declarat că paraşutările aeriene sunt „inutile” şi „nu reprezintă cea mai bună cale de intrare a ajutoarelor”.
Eforturile agenţiilor umanitare de a livra ajutor umanitar au fost grav îngreunate de o combinaţie de obstacole logistice, prăbuşirea ordinii publice şi o birocraţie complicată impusă de Israel.
Deoarece singurele puncte de intrare în Gaza permise de Israel sunt în sudul teritoriului, orice convoi trebuie să traverseze până la 40 km de drumuri distruse şi pline de moloz, cu o ameninţare continuă de jafuri. Multe convoaie au fost blocate sau întârziate de forţele israeliene.
Săptămâna trecută, peste 100 de persoane au murit atunci când forţele israeliene au deschis focul în apropierea unui convoi umanitar din Gaza. Armata israeliană a declarat că majoritatea au murit într-o busculadă. Oficialii palestinieni şi martorii neagă însă acest lucru.
„Orice efort pentru a creşte fluxul de ajutor umanitar către populaţia din Gaza este binevenit”, a declarat Juliette Touma, director de comunicare la Agenţia ONU de Ajutor şi Lucrări pentru Refugiaţii Palestinieni. „Cu toate acestea, există o modalitate mult mai uşoară şi mai eficientă de a răspunde nevoilor disperate ale oamenilor. Aceasta este prin livrări umanitare mai consistente pe cale rutieră, prin punctele de trecere care leagă Gaza de Israel”, a arătat angajata ONU.
Joi, Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al UE, a declarat că toţi cei preocupaţi de situaţia din Gaza ar trebui să exercite presiuni asupra guvernului israelian pentru a „acorda acces terestru umanitar neîngrădit” şi a nu bloca convoaiele. „Alte opţiuni nu sunt suficiente: paraşutările aeriene sunt bune, dar insuficiente, coridoarele maritime sunt necesare, dar necesită timp. Iar timpul este esenţial”, a declarat Borrell.
De asemenea, ONU a declarat că paraşutările aeriene sau coridorul maritim de ajutor propus nu ar putea înlocui livrările terestre, îndemnând să se permită mai multor camioane să ajungă în Gaza prin mai multe puncte de trecere a frontierei.
Joi seara, în discursul său despre Starea Uniunii, preşedintele Joe Biden a anunţat că armata SUA va construi rapid un port pe coasta Fâşiei Gaza pentru a facilita aducerea de ajutoare de pe mare.