Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O mină rusească a explodat la centrala nucleară Zaporojie. Anunțul oficial al autorităților

O mină rusească a explodat joi la centrala nucleară de la Zaporojie, chiar lângă reactorul 4 al celei mai mari centrale atomice din Europa. Invadatorii ruși au încercat rapid să mușamalizeze incidentul.

Energoatom, compania de energie nucleară a Ucrainei, a anunțat joi într-o declarație pe Telegram că o mină rusească a explodat în apropierea unuia dintre reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie, scrie The Guardian.

”O mină rusească a explodat lângă camera de control a celei de-a patra unități de putere de la ZNPP. Ocupanții ruși continuă să transforme ZNPP într-o bază militară, minând perimetrul din jurul uzinei. Și aceste acțiuni nu pot decât să aibă consecințe”, a transmis Energoatom.

Potrivit surselor, o explozie a izbucnit în apropierea sălii mașinilor a celei de-a patra unități de putere.

"Cea mai mare instalaţie nucleară din Europa continuă să sufere de pe urma acţiunilor arbitrare ale militarilor ruşi şi a acoliţilor lor, în timp ce personalul ucrainean încearcă cu disperare să menţină siguranţa nucleară şi a radiaţiilor pe întreg continentul", mai spune compania ucraineană pentru energie nucleară.

Citește și
Soldat rus la centrala nucleara Zaporojie
Noul atac masiv al Rusiei asupra Ucrainei a amenințat securitatea centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa
Rușii au încercat să ascundă incidentul față de inspectorii AIEA

Incidentul a fost anunțat chiar de către ocupanții ruși, care au transmis că au detonat o mină de-a lor.

Sunetul exploziei au fost auzite de lucrătorii nucleari ucraineni care continuă să lucreze la ZNPP.

Cu toate acestea, rușii au încercat să-i facă muncitori să tacă și să le acopere rapid urmele, astfel încât experții AIEA să nu vadă ce s-a întâmplat.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa a fost ocupată de forțele ruse din martie 2022, Ucraina și Rusia acuzându-se reciproc de bombardarea centralei, cu riscul unui accident nuclear.

Afirmaţiile nu pot fi verificate în mod independent. 

În mod normal, pereții unui reactor nuclear sunt suficient de groși pentru a nu fi afectați de explozia unei mine

În mod normal, pereţii unui reactor nuclear sunt suficient de groşi şi securizaţi pentru a nu putea fi percutaţi de explozia unei mine, dar pericolul vine dintr-o eventuală perturbare a circuitului de răcire a reactoarelor, care este monitorizat de echipamentele din camera de control, scrie și News.

Energoatom nu mai are acces la instalaţiile centralei de când aceasta a fost preluată de ruşi. Personalul centralei este însă în cea mai mare parte ucrainean, fiind vorba de vechii angajaţi ai companiei ucrainene.

La 29 martie, Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care a depus eforturi pentru a face centrala sigură, a declarat că "lucrează atât cu conducerea de la Kiev, cât şi de la Moscova pentru a pune în aplicare măsuri de protecţie a centralei".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult