Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O grupare teroristă afiliată Al-Qaeda a ucis 9 oameni într-un hotel din Somalia: 6 civili și 3 agenți de ordine

Şase civili şi trei membri ai forţelor de ordine au fost ucişi, iar alţi zece civili au fost răniţi în atacul islamiştilor radicali Al-Shabab asupra unui hotel din capitala somaleză Mogadiscio.

"Şase civili au murit în atac (...) şi alţi zece au fost răniţi. Trei membri curajoşi ai forţelor de securitate au murit de asemenea", a anunţat poliţia într-un comunicat, precizând că 84 de persoane care se aflau în hotelul Pearl Beach au fost salvate şi sunt în prezent siguranţă.

Potrivit Agerpres, care citează AFP, gruparea jihadistă Al-Shabab controlează zone rurale în centrul şi sudul Somaliei şi lansează de asemenea atacuri asupra statelor vecine Etiopia şi Kenya.

Somalia trăieşte în război şi haos din anul 1991, când a fost înlăturat de la putere dictatorul Mohamed Siad Barre, de atunci ţara lipsită de un guvern cu autoritate fiind controlată de grupări armate rivale.

Citește și
somalia
Cel puţin opt morţi în atacul asupra unui hotel din Somalia

Potrivit Reuters, gruparea extremistă Al-Shabab este afiliată Al-Qaeda, iar în noiembrie 2022 a atacat un alt hotel din Mogadiscio, omorând nouă persoane.

Preşedintele somalez Hassan Sheikh Mohamud a declarat în august "război total" acestei grupări, iar de atunci armata somaleză, sprijinită de ATMIS şi în colaborare cu SUA, a lansat ofensive împotriva jihadiştilor.

Gruparea jihadistă a răspuns cu atacuri puternice, printre care şi atentatul cu maşini capcană asupra Ministerului Educaţiei de la Mogadiscio pe 29 octombrie, care a ucis cel puţin 120 de persoane.

Armata americană a fost implicată în operaţiuni împotriva grupării al-Shabab pe teritoriul somalez cel puţin începând din anul 2007. Deşi fostul preşedinte american Donald Trump a ordonat în 2020 retragerea trupelor SUA din Somalia, succesorul său Joe Biden a decis în mai 2022 consolidarea prezenţei militare americane în Somalia prin desfăşurarea a cel puţin 500 de soldaţi, după ce preşedintele somalez Hassan Sheikh Mohamud a câştigat alegerile prezidenţiale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult