O grupare de gherilă din Rusia a revendicat atacul în care a murit Daria Dughina, fiica apropiatului lui Putin
Your browser doesn't support HTML5 video.
"Îl declarăm pe Vladimir Putin un uzurpator și criminal de război", scrie într-un manifest publicat de mai multe site-uri. Moscova, pe de altă parte, acuză Ucraina și SUA pentru atac.
Kievul a negat că ar avea vreo implicare și avertizează că rușii ar pregăti o operațiune de amploare, înaintea Zilei Independenței ucrainene, săbătorită pe 24 august. Tot atunci se împlinesc 6 luni de la invadarea Ucrainei.
Autoritățile de la Moscova continuă ancheta în cazul morții Dariei Dughina într-un atentat cu bombă. Fiica celui supranumit "ghidul spiritual al lui Vladimir Putin" se întorcea de la un festival cultural, unde participase alături de tatăl ei. Potrivit unor surse, mașina care a explodat îi aparținea ei, fusese lăsată într-o parcare unde camerele de supraveghere nu mai funcționau de 2 săptămâni, iar explozibilul a fost așezat chiar sub scaunul șoferului.
Olga Varadiy, Comitetul rus de investigații pentru regiunea Moscova: Anchetatorii și specialiștii criminaliști ai Comitetului rus de investigații pentru regiunea Moscovei împreună cu colegii lor experții în subtanțe explozibile continuă să analizeze locul crimei.
Unii analiști spun că adevărata țintă a atentatului ar fi fost tatăl femeii, filozoful Alexander Dughin, considerat de mulți ideologul lui Putin și unul dintre principalii susținători ai invaziei din Ucraina. În 2014, Dughin propunea chiar o invazie rusească a Europei.
Alexander Dughin: Anexarea Europei este marea misiune (a Rusiei). O să cucerim Europa și o să avem toată înalta lor tehnologie. Asta înseamnă adevărata dezvoltare (a țării). Asta este adevărata modernizare, dacă o vrem. Petru cel Mare a deschis fereastra către Europa. Și ce a văzut acolo? A înfipt un tun în fereastra asta. A început să participe în politica europeană și i-a trimis pe soldații ruși și cazaci în mijlocul Europei. Încă sunt urme ale prezenței noastre. De asta cred că un asalt către Vest este foarte important în acest moment.
Atentatul a fost revendicat duminică de așa-zisa Armată Națională Republicană, o grupare necunoscută care susține că e formată din simpli cetățeni, politicieni și militari ruși și care luptă în Rusia împotriva regimului condus de Vladimir Putin. Pentru Kremlin, un atentat la porțile Moscovei nu e o veste deloc bună.
Abbas Gallyamov, analist politic: Pentru aparatul de propagandă, ăsta a fost un act de intimidare. În general, pentru loialiști, pentru votanții loiali (lui Putin), este un act simbolic ce demonstrează că ostilitățile au ajuns și pe teritoriul Rusiei, ceea ce înseamnă că nu mai e doar un război abstract pe care îl vezi la TV. Se întâmplă deja în Rusia. Nu doar Crimeea e bombardată, dar au loc atacuri teroriste chiar în regiunea Moscovei.
De la Moscova, tot mai multe voci vor represalii împotriva Kievului și bombardarea clădirilor guvernamentale din capitala ucraineană, după moartea fiicei lui Alexander Dughin.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat la vigilență, în condițiile în care țara marchează miercuri 31 de ani de independență față de regimul sovietic.
Zelenski: Trebuie să fim cu toții conștienți că în această săptămână Rusia ar putea încerca să facă ceva foarte urât, foarte violent.
De luni și până pe 25 august, la Kiev au fost interzise toate evenimentele publice, iar angajații de la stat lucrează de acasă. În Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a fost anunțată o stare de asediu prelungită. Locuitorii trebuie să rămână în case.
Pe front continuă luptele. Peste noapte, ucrainenii au atacat cu rachete aeroportul militar de lângă Sevastopol. Rușii spun că au reușit să doboare proiectilele. De altfel, rușii sunt în alertă în toată peninsula Crimeea, chiar și deasupra plajelor pline de turiști.
Rușii au atacat cu rachete, la rândul lor, mai multe ținte din Odesa.
Igor Konashenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: În zona Maiorske din regiunea Odesa, rachete Kalibr de mare precizie, cu rază lungă de acțiune, au distrus un depozit de muniții și de rachete pentru sistemele americane HIMARS.
Iar la centrala nucleară din Zaporojie, forțele rusești au prelungit weekendul de odihnă impus angajaților ucraineni, fără să specifice o dată ulterioară când se vor întoarce la muncă. Serviciile secrete ucrainene se tem că rușii vor să deconecteze centrala de la rețeaua energetică ucraineană.