Modifica setarile cookie
Toate categoriile

O femeie a încasat ani de zile salarii de la 16 locuri de muncă deodată, fără a lucra la vreunul

O femeie din China a încasat timp de trei ani salarii de la 16 locuri de muncă deodată, fără a se prezenta la vreunul din ele. Schema frauduloasă pe care a aplicat-o i-au adus venituri de 7 milioane de dolari.  

O femeie din China, cunoscută doar cu pseudonimul Guan Yue, a fost demascată ca făcând parte dintr-o schemă masivă de fraudă salarială, după ce a încasat venituri de 7 milioane de dolari, de la 16 joburi corporative pe care le-a ocupat concomitent, timp de trei ani, fără a se prezenta la vreun loc de muncă, scrie Insider.    

Escrocheria a presupus implicarea a 53 de lucrători falși, într-o țară în care frauda salarială este o problemă sistemică, cu cel puțin 700 de organizații infracționale care practică astfel de scheme.  

Presa chineză a precizat că femeia ținea evidența tuturor angajărilor ei pe o foaie de hârtie, iar atunci când dădea interviuri pentru un nou loc de muncă, publica imagini de la întâlnire pe canalele de lucru ale celorlalte companii angajatoare, susținând că se întâlnea cu clienți.

Când primea prea multe joburi, le transfera unor prieteni, contra unui comision

Citește și
primaria birmingham
Primăria orașului Birmingham, în faliment după ce a pierdut un proces cu foştii angajaţi din cauza discriminării

Când primea mai multe oferte de muncă decât putea face față, Guan Yue transmitea slujba unui prieten, luând un comision pentru acest rol.

Împreună cu soțul ei, care a făcut și el parte din schemă, femeia și-a cumpărat un apartament în Shanghai din veniturile încasate, care au fost transferate prin mai multe conturi bancare.

Schema care a implicat sute de companii a fost demascată în ianuarie, după ce un CEO, numit cu pseudonimul Liu Jian, a aflat că unuia dintre angajații săi i-a ”scăpat” că mai lucra pentru o companie, în același timp.

Liu a angajat o echipă de vânzări formată din opt persoane, care inițial păruse impresionantă, dar după perioada lor de probă de trei luni nu a reușit să arate niciun progres real.

I-a concediat – dar la scurt timp după aceea, liderul grupului, numit Yang Hong, a distribuit din greșeală o imagine pe un canal de lucru care arăta că a fost angajat și în altă parte, determinându-l pe Liu să implice poliția. În cele din urmă, 53 de persoane au fost arestate în legătură cu acest caz.

Un grup și-a infiltrat un membru la Resurse Umane, care apoi i-a angajat fictiv pe toți ceilalți

Frauda în muncă de acest fel este o problemă serioasă în China, cu aproximativ 700-800 de grupuri luând în mod obișnuit mai multe locuri de muncă de la angajatori. Ei sunt experți în a se angaja, a deveni candidați versați și a se lăuda cu CV-uri impecabile – chiar dacă false.

Când sunt depistate, cazurile sunt rareori tratate penal și, în schimb, sunt arbitrate prin legea muncii - pe care grupurile devin din ce în ce mai pricepute să navigheze.

Într-un caz, un grup s-a infiltrat într-o companie obținând cu succes un post la Resurse Umane, care apoi i-a angajat pe restul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult