O companie feroviară a fost obligată să plătească despăgubiri supravieţuitorilor Holocaustului
Galerie foto
Procesul a fost iniţiat de Salo Muller, un fost medic al echipei de fotbal Ajax Amsterdam, ai cărui părinţi au fost ucişi în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, mai relatează Euronews.
"NS (compania feroviară - n.r.) a operat trenuri în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial din partea forţelor de ocupaţie. Aceasta este o pagină albă în istoria ţării noastre şi a companiei noastre şi un trecut de care nu trebuie să uităm", au precizat Salo Muller şi preşedintele companiei foreviare, într-un comunicat comun, de marţi.
Compania Nederlanse Spoorwegen (NS) oferise scuze în mod public pentru rolul logistic jucat în timpul războiului încă din anul 2005, însă refuzase ideea de a acorda compensaţii.
Olanda a fost atacată - şi ocupată foarte rapid - de forţele germane în luna mai 1940, la scurt timp după aceea, compania NS primind instrucţiuni de a transporta evrei către lagărele de concentrare.
Până la data sfârşitul războiului compania ar fi transportat 105.000 din cei 140.000 de evrei care locuiau în Olanda, cu direcţii precum lagărele de la Auschwitz sau Bergen-Belsen. Pentru activitatea ei ar fi fost compensată cu echivalentul a 2,5 milioane de euro.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Euronews
Etichete: Olanda , lagar , holocaust , despagubiri , evrei , supravietuitori , deportare
Dată publicare: 28-11-2018 16:37