O chinezoaică a stârnit furie după ce a interpretat un cântec sovietic printre ruinele teatrului din oraşul Mariupol VIDEO
Wang a făcut parte dintr-un grup de bloggeri chinezi care au vizitat oraşul ucrainean ocupat, scrie News.ro.
„Katuusha” este un cântec popular din epoca sovietică care a câştigat popularitate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cerând populaţiei să-şi apere ţara,
Ministerul ucrainean de Externe a acuzat grupul că a încălcat frontiera de stat a Ucrainei.
„Reprezentarea melodiei „Katiusha” a „cântăreţei de operă” chineze Wang Fan pe ruinele Teatrului Dramatic Mariupol, unde armata rusă a ucis peste 600 de oameni nevinovaţi, este un exemplu de degradare morală totală”, a afirmatpurtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina Oleg Nikolenko într-o postare pe Facebook.
„Sosirea lor este ilegală. Încalcă grav legislaţia ucraineană care reglementează trecerea frontierei de stat de către străini”, a spus Nikolenko.
„Ucraina respectă integritatea teritorială a Chinei şi se aşteaptă ca partea chineză să explice scopul şederii cetăţenilor chinezi la Mariupol, precum şi modul în care aceştia au intrat în oraşul ucrainean ocupat temporar”, a adăugat el.
Primarul ucrainean al Mariupolului Vadim Boicenko a criticat şi el vizita.
China nu a comentat încă incidentul şi nici Wang nu a făcut-o.
Într-o declaraţie emisă pe platforma chineză de socializare Weibo, soţul lui Wang a aplaudat „puterea, curajul şi determinarea” soţiei sale.
„Foştii rezidenţi ucraineni, soldaţii ruşi şi civilii care s-au stabilit aici s-au străduit din greu pentru a rezista diferitelor atacuri ale mercenarilor NATO şi ale armatei ucrainene”, a scris el.
„Prin urmare, când locuitorii ruso-ucraineni au auzit cântecul, ei s-au declarat profund inspiraţi şi vor continua să lupte şi să lupte pentru pace şi dreptul la viaţă”, a conitnuat acesta.
Teatrul Dramatic din Mariupol a fost bombardat pe 16 martie 2022, în timp ce sute de oameni se adăposteau în clădire.