O bază militară abandonată a soldaților ruși deține secretele retragerii din Ucraina. Ce detalii dezvăluie documentele găsite
Soldații ruși au ocupat atunci un service auto de la marginea orașului, care a devenit centru de comandă în regiune. O ușă de oțel marcată drept „Grupul de comandă” era intrarea către buncăr.
La subsolul sediului militar abandonat, jurnaliștii Reuters au găsit un depozit secret cu mii de documente, după ce soldații ruși au fugit în grabă. Și au analizat peste o mie dintre ele, dezvăluind detalii din interior despre cum funcționează armata rusă și cum s-a ajuns la retragerea usturătoare a rușilor din nord-estul Ucrainei în septembrie. În săptămânile dinaintea înfrângerii, forțele ruse se chinuiau cu supravegherea și războiul electronic. Foloseau drone standard, pilotate de soldați abia antrenați. Echipamentul lor pentru blocarea comunicațiilor ucrainene a fost adesea inoperabil. La sfârșitul lunii august, forțele ruse erau epuizate, lovite de moarte, dezertări și stres cauzat de luptă. Două unități – reprezentând aproximativ o șesime din forța totală – funcționau la 20% din puterea lor.
Documentele au dezvăluit, de asemenea, eficiența tot mai mare a forțelor Ucrainei și au oferit indicii despre modul în care ar putea decurge războiul.
Într-un caiet, un ofțer de stat major a schițat un soldat și și-a așternut gândurile despre întoarcerea lui acasă. Cele 91 de pagini scrise de mână conțineau și alte informații: coordonatele unităților de informații rusești, înregistrările apelurilor de la comandanți, detalii despre bătălii, oameni uciși și echipamente distruse, dar și relatări despre o cădere de moral și disciplină.
În interiorul camerei de comandă, un reporter a văzut birouri aranjate într-un dreptunghi. Fiecare purta o plăcuță roșie a unei secțiuni militare: coordonarea luptei, război electronic, informații, echipamente aeriene fără pilot. Comandanții de sectie, inclusiv comandantul responsabil de populația civilă, se întâlneau aici zilnic, conform listelor lăsate în urmă. Reuters a identificat cel puțin 11 ofițeri care au participat la aceste întâlniri.
O foaie de calcul de la buncărul Balakliia arată că un sergent rus obișnuit a primit 202.084 de ruble (3.200 de dolari) pe lună drept salariu, plus bonusuri, în timp ce un sergent din forța separatistă a primit doar 91.200 de ruble (1.400 de dolari). Șeful unei companii de aruncătoare de flăcări din Luhansk a consemnat într-un document că opt dintre subalternii săi au avut condamnări anterioare - inclusiv un bărbat condamnat în trecut pentru viol și agresiune sexuală.
Documentele din buncăr îl numesc pe colonelul Ivan Popov drept comandantul forței militare ruse care operează din Balakliia. Popov și mulți dintre ofițerii săi superiori aparțin Corpului 11 de armată, parte a Flotei Baltice a Marinei ruse. În 2017, ziarul oficial al forțelor armate ale Rusiei a publicat un profil al lui Popov, potrivit căruia el a servit în războiul Rusiei împotriva separatiștilor din Cecenia și în invazia din 2008 a fostei Georgii sovietice.
Forța Balakliia includea un comandant responsabil cu ținerea sub control a populației civile locale. El este identificat în documentele găsite de jurnaliști printr-un pseudonim, Comandantul V. „Granit”. El a supravegheat cel puțin un centru unde civili au fost bătuți și interogați folosind șocuri electrice, potrivit a șase foști deținuți și oficiali ucraineni.
Reuters a verificat autenticitatea documentelor vizitând cinci avanposturi militare abandonate din nord-estul Ucrainei, ale căror coordonate au fost înregistrate în hârtiile găsite. În fiecare caz, localnicii au confirmat că acolo erau staționate forțe rusești. De asemenea, reporterii Reuters au intervievat cinci soldați care au servit în forța Balakliia și au verificat detaliile din documente cu ajutorul unei relatări a unui militar rus.