Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Noul sarcofag de la Cernobîl care acoperă reactorul avariat în urma exploziei

Your browser doesn't support HTML5 video.

La Cernobîl a fost prezentat noul sarcofag care acoperă reactorul avariat în urma exploziei din 1986. Acesta înlocuieşte mantia din beton, construită după catastrofa nucleară.

Lucrarea, care are o structură de oţel, cântăreşte 36 de mii de tone, şi este cea mai mare structura mobila făcută pe pământ. Întregul proiect a costat peste două miliarde de euro şi a durat 9 ani.

Noul sarcofag este o realizare remarcabilă a ingineriei şi are o anvergură imensă. Cu o înălţime de 109 metri şi o lungime de 257 de metri, este cea mai mare structura mobila din metal din întreaga lume.

Conceput în formă de cupolă şi ridicat pe structură metalică, este menit să prevină o nouă catastrofa nucleară în următorul secol. Sigilează rămăşiţele reactorului cu numărul 4, distrus în timpul dezastrului nuclear de acum 33 de ani şi acoperă sarcofagul construit din beton imediat după explozie.

Cupola împiedica scurgerea de substanţe radioactive şi are menirea de a proteja reactorul de factori externi şi de infiltraţiile cu apă.

Citește și
Akademik Lomonosov - 8
Rusia trimite în larg controversata navă numită ”Cernobîl plutitor”. GALERIE FOTO

Pe lângă faptul că protejează reactorul împotriva fenomenelor meteo, structura poate rezista unei tornade de grad 3 şi unui cutremur cu magnitudinea de 6 pe Richter.

La realizarea proiectului au contribuit Uniunea Europeană , 45 de ţări şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care a oferit 715 milioade de euro.

Unul dintre cei mai importanţi finanţatori a fost însă Ucraina, care a asigurat 100 de milioane de euro pentru acest proiect, dar şi expertiza şi personal.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult