Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Noul ordin militar dat de Putin s-ar putea să îl bântuie. Decizia „deloc populară” pe care a luat-o liderul de la Kremlin

Vladimir Putin a semnat vineri un ordin de majorare a numărului de militari cu aproape 170.000 de soldați, potrivit unui document publicat de site-ul Kremlinului.

Documentul, care a fost emis, vineri, de Moscova, precizează că contingentul de personal militar al Forțelor Armate ale Federației Ruse este acum stabilit la 1.320.000 de soldați - o creștere față de nivelul anterior stabilit la 1.150.628, potrivit agenției de presă ruse de stat TASS.

Motivul acestei creșteri, transmite Ministerul rus al Apărării pentru Reuters, a fost un răspuns la "amenințările tot mai mari la adresa țării noastre, asociate cu operațiunea militară specială și cu extinderea continuă a NATO". De asemenea, se pare că trupele lui Putin au suferit pierderi grele în ultimele săptămâni, în timp ce războiul din Ucraina se îndreaptă spre cea de-a 22-a lună.

Pariu politic riscant pentru Putin

"Creșterea numărului de personal militar al Forțelor Armate ale Federației Ruse este implementată în etape, în detrimentul cetățenilor care își exprimă dorința de a efectua serviciul militar în baza unui contract. În acest sens, nu este planificată o creștere semnificativă a înrolării cetățenilor pentru serviciul militar obligatoriu. Nu se întrevede nicio mobilizare", a declarat Ministerul rus al Apărării într-o declarație pentru TASS.

Totuși, acest nou ordin semnat de Putin ar putea fi, de fapt, un nou pariu politic pentru liderul de la Kremlin, care se pregătește să fie reales în funcție, dar care poate fi, totodată, și unul care îl va bântui, din cauza rușilor care, din ce în ce mai mulți, nu mai susțin războiul din țara vecină.

Citește și
Vladimir Putin
The Economist: Putin pare să câștige războiul din Ucraina, momentan. Care este atuul liderului de la Kremlin

Sunt, însă, voci la Kremlin care spun că Putin nu va avea adversari puternici în alegeri, dar având în vedere că războiul din Ucraina devine din ce în ce mai nepopular în rândul cetățenilor ruși, este posibil ca susținerea continuă a ofensivei de către Putin să fie un obstacol în campania sa de realegere.

Mark Katz, profesor la Școala de Politică și Guvernare Schar a Universității George Mason, a precizat, pentru Newsweek, că nu toate cifrele din sondaje au arătat vești proaste pentru Putin, inclusiv un studiu publicat marți de Carnegie Endowment for International Peace, care a constatat că 75% dintre cetățenii ruși "susțin în general acțiunile forțelor armate rusești".

"Cu toate acestea, chiar dacă publicul rus sprijină acum efortul de război, nu există nicio garanție că va continua să facă acest lucru, mai ales dacă regimul încearcă să mărească dimensiunea armatei", a adăugat Katz.

Putin vrea să arunce în luptă categoriile de populație "vulnerabile"

"Totuși, Putin ar putea să nu fie nevoit să ia decizia deloc populară de a înrola un număr mare de ruși din orașe, dacă va reuși să completeze rândurile cu prizonieri, precum și cu minorități non-rusești (două grupuri care nu sunt atât de îngrijorate de pierderile de vieți omenești în rândul publicului rus)", a adăugat el.

Site-ul jurnalistic de investigație Important Stories (IStories) a raportat la începutul acestei luni că Ministerul rus al Apărării a început să vizeze categoriile de populație "vulnerabile" pentru a lupta în războiul împotriva Ucrainei, inclusiv "migranți, falimentari, datornici, șomeri".

Mai mult, în cursa pentru prezidențiale, Vladimir Putin a câștigat recent un nou adversar pentru candidatura sa la alegerile din 2024. Fostul comandant rus deținut Igor Girkin și-a anunțat intenția de a candida la președinție chiar săptămâna trecută, iar experții au declarat pentru Newsweek că această mișcare ar putea însemna o veste proastă pentru Putin, Girkin sperând probabil să atragă acea parte a electoratului care a acuzat armata Moscovei că nu a capturat deja Ucraina.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult