Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Norvegia alocă cele mai mari fonduri pentru armată de la Al Doilea Război Mondial. Unde ar începe un conflict cu Rusia

Norvegia va face cele mai mari alocări bugetare pentru armată de la Al Doilea Război Mondial, a anunțat premierul Jonas Gahr Store. Totuși, ministrul Apărării atrage atenția că un conflict cu Rusia ”nu va începe neapărat pe câmpul de luptă”.  

Guvernul norvegian va prezenta un plan pe termen lung care să asigure cele mai mari alocări către Forțele Armate după cel de-al Doilea Război Mondial, a declarat premierul Jonas Gahr Støre, potrivit E24.

”Norvegia trebuie să-și consolideze apărarea. L-am consolidat cu 40% de când am venit la guvernare, dar acum trebuie să facem o mișcare mai mare pentru câțiva ani de acum înainte”, a spus Støre. Noul plan pe termen lung ar urma să fie elaborat până în prima parte a acestei veri și se va aplica începând cu anul 2025, până în 2028.

”Pașii pe care guvernul vrea să îi facă nu au fost făcuți până acum”, spune premierul norvegian. ”Dar acum este necesar. Și apoi trebuie făcut într-un mod foarte minuțios, astfel încât ceea ce punem deoparte din resursele comunității să se îndrepte cu adevărat către întărirea capacității reale de apărare”, precizează Store.

Institutul Norvegian de Cercetare pentru Apărare (FFI) a prezentat la începutul acestei săptămâni o analiză asupra apărării țării.

Citește și
general nato rus
Întâlnire importantă între un general NATO şi unul rus. Cei doi au discutat despre o cooperare

Se concluzionează că Forțele Armate Norvegiene suferă de o serie de deficiențe și slăbiciuni, inclusiv că Norvegia nu are o apărare aeriană suficient de bună și nu are capacitatea de a lupta împotriva submarinelor.

”Există un număr îngrijorător de lacune și deficiențe atunci când vine vorba de apărarea Norvegiei”

În plus, există o lipsă de comunicații sigure, de foc cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor terestre și de personal militar cu suficientă experiență.

Guvernul speră acum la o înțelegere amplă în Storting (parlamentul unicameral al Norvegiei- n.red.) cu privire la planul pe termen lung, similar acordului încheiat în jurul programului Nansen cu sprijin pe cinci ani pentru Ucraina.

”Avem negocieri cu Storting acum, în care încercăm să obținem o înțelegere comună a realității, despre care sunt provocările”, afirmă ministrul Apărării Bjørn Arild Gram.

”Mulți oameni sunt îngrijorați că trebuie să dobândim noi capacități, precum fregate și apărare antiaeriană. Dar este, de asemenea, important să transmitem și să înțelegem că există un număr îngrijorător de lacune și deficiențe atunci când vine vorba de apărarea Norvegiei. Trebuie să cheltuim destul de mulți bani pentru a ne pune apărarea în ordine”, spune Gram.

Nici Støre, nici Gram nu au comentat cât de mari ar putea fi alocările pentru întărirea apărării Norvegiei.

Pe de altă parte, premierul norvegian Jonas Gahr Støre a avertizat sâmbătă la Conferința de securitate de la München că un conflict între Rusia și alte state din Europa, dincolo de Ucraina, „nu ar începe neapărat în domeniul militar”, potrivit The Record.

În timpul unei discuții despre apărarea europeană, vorbind alături de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene și de prim-ministrul olandez Mark Rutte, Støre a avertizat că democrațiile sunt deja „testate prin știri false, teorii ale conspirației și atacuri cibernetice”.

”Apetitul lui Putin pentru război este limitat, pentru că NATO este puternică. Va începe cu diluarea democrațiilor noastre” 

Conversația a venit în urma comentariilor controversate ale lui Donald Trump, care a sugerat că administrația sa, dacă va fi aleasă, nu va proteja aliații NATO care nu și-au cheltuit 2% din PIB pentru apărare, încălcând astfel tratatul fondator al alianței.

De asemenea, el a remarcat provocator că va încuraja chiar Rusia să atace astfel de aliați.

Rutte, premierul olandez, a spus că nu crede că acest lucru va avea loc chiar dacă Trump ar forma o altă administrație în urma alegerilor din SUA de la sfârșitul acestui an. Støre a subliniat că nu este înțelept să ignorăm importanța membrilor NATO care nu fac parte din UE, inclusiv Statele Unite, Regatul Unit și Turcia, care dețin peste 80% din capacitatea militară a alianței.

Premierul norvegian a avertizat anterior că Rusia reprezintă „o amenințare reală și serioasă” la adresa industriei de petrol și gaze a țării sale, în urma arestării recente a șapte ruși în Norvegia, care este membră a NATO, dar nu și a Uniunii Europene, acuzați că au desfășurat operațiuni de spionaj asupra unor instalații petroliere.

„Dacă apare un conflict – și cred că apetitul lui Putin pentru război este limitat, pentru că NATO este puternică – nu va începe neapărat în domeniul militar. Va începe cu diluarea democrațiilor noastre, diluarea adevărului”, a declarat premierul norvegian la Munchen.

La rândul său, Von der Leyen a spus că Vladimir Putin a avut „o abordare largă pentru distrugerea democrațiilor”, deși nu a vorbit substanțial despre amenințările cibernetice sau hibride și nu a menționat propunerea lui Charles Michel, președintele Consiliului European, de înființare a „unei forțe cibernetice europene, echipată cu capacități ofensive”.

„Uniunea Europeană trebuie să-și intensifice producția industrială de apărare, fără nicio îndoială”, a spus Von der Leyen, care a precizat că instituția pe care o conduce urmează să publice o nouă strategie industrială de apărare în martie, detaliind planurile de a „cheltui mai mult” pentru apărare, inclusiv prin achiziții comune.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult